Logo thuisintwente.nl


Column Rick Escher: Zeeuws dialect op MetroTV

Column Rick Escher

Tekst en muziek. Vooral in de popmuziek horen ze bij elkaar als peper en zout. Ik laat dan instrumentale nummers even buiten beschouwing natuurlijk. De één hecht veel waarde aan de muziek en een ander juist aan de teksten. Ikzelf ben meer van de muziek, een goede tekst is mooi meegenomen maar het is in eerste instantie toch een melodie of een dikke gitaarriff die me pakt. Op het muzikale vlak is doorgaans opvallend minder commentaar als op teksten en dan vooral als deze teksten in het Nederlands worden gezongen. Niet iedereen kan immers een instrument bespelen en dus muziek maken. Niet iedereen is bovendien de Engelse of een ander buitenlandse taal machtig. 

Veel mensen kunnen echter prima onze moerstaal verstaan en dus is er een mening over teksten in het Nederlands want meningen hebben we hier graag, veel en over alles. De teksten van BlØF moeten het bijvoorbeeld met regelmaat ontgelden. Ik snap dat persoonlijk eigenlijk niet zo goed. Ik heb weliswaar geen album van de Zeeuwen in de kast staan maar ken best veel liedjes van ze merkte ik toen ik ze live zag een paar jaar terug. Muzikaal ook prima trouwens, die mannen kunnen echt wel spelen. Ik snap dat dus niet, die aversie tegen BlØF net zoals iemand anders mijn afkeer van veel van het werk van Pink Floyd niet zal begrijpen. Je vindt iets mooi of niet denk ik dan altijd maar. Ik denk dat ze zelf niet te zwaar tillen aan de kritiek die ze soms krijgen want aan succes en liefhebbers geen gebrek. De man die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de teksten van de band, Peter Slager, maakt donderdag zijn opwachting in een uitzending van MetroTV. Dan speelt hij nummers die op zijn soloplaat ‘Slik’ verschenen, samen met Broeder Dieleman eveneens Zeeuws muzikant. De teksten op die plaat zijn in Zeeuws dialect. Het dialect van Dreischor om precies te zijn, een dorpje op Schouwen-Duiveland waar Peter vandaan komt. 

Ik weet niet hoe het met jullie kennis van het Dreischors dialect gesteld is, maar bij mij is die niet bestaand. Ik heb even geluisterd maar kan er in elk geval wel chocola van maken. Mooie liedjes met goede melodieën staan er op die plaat. Dan heb je me al voor de helft. Ik ga zeker kijken en luisteren naar deze Zeeuwse folk. De andere act van de avond is Body & Soul en die maken sophisticated pop zoals die bijvoorbeeld ook wordt gespeeld door Young Gun Silver Fox of Hall & Oates. De mannen komen gewoon hier uit de buurt want kwaliteit is er in het oosten ook genoeg. Dit duo zingt ‘gewoon’ in het Engels. Ik zou echter een nieuwe release in het Twents toejuichen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden