Logo thuisintwente.nl


Foto:

Column Alice Plekkenpol: Roepende mannen

Column Alice Plekkenpol

April is de maand dat ik mijn buurman slapeloze nachten bezorg. Voordat u iets vunzigs denkt: het is het gekwaak in mijn tuin dat hem uit de slaap houdt. 

De buurman is met zijn achtertuin vol tegels en voortuin vol grind niet zo van de flora en fauna. Hij bood daarom ooit aan de kikkers te vangen. Dat weigerde ik resoluut, en niet alleen omdat het beschermde dieren zijn. Een deskundige had mij kort tevoren tijdens een wandeling langs kikkerpoelen de procedure van de roepende mannen uitgelegd, dus ik geniet sindsdien altijd volop van het gekwaak. Hitsige kikkermannen die met hun geluid, hoe harder hoe virieler, vrouwelijke soortgenoten lokken. Dat lukt telkens weer. Elk voorjaar hebben in mijn vijver complete orgies plaats. ‘Een pornopoel’ noemde een kennis het ooit. Vissen die elkaar als torpedo’s achterna jagen, padden die een slijmerig eiersnoer tussen de waterplanten aanbrengen, en dan natuurlijk die kikkers. Grijsgroene ditmaal, dus ik moet goed in het water turen om ze te vinden. Doorgaans ga ik af op het geluid. Dan tref ik ze op elkaar vastgeklampt aan de vijverrand, vier bolle oogjes boven het wateroppervlak. Het schouwspel lijkt meer op een brute verkrachting dan op een passievolle liefdesdaad, maar dat is nu eenmaal de natuur.

Een paar meter verder, op het gras, gaat het er een stuk galanter aan toe. Daar draaft een doffer onvermoeibaar achter een duif, voortdurend koerend en buigend om haar het hof te maken. Ook dat resulteert in nageslacht. In een boom wordt een slordig nest gebouwd waar het paartje nu eieren uitbroedt. Elders in de tuin huizen in de nestkastjes kool- en pimpelmezen, en in hagen brengen mussen en merels hun kroost groot. Voor de kat is het afzien deze weken. Mocht hij vanwege het coronasamenscholingsverbod al niet meer ‘s nachts de deur uit, nu heeft hij vanwege de vogels, vissen en kikkers ook nog huisarrest.

Ondertussen speur ik dagelijks de vijver af op gezinsuitbreiding. De eerste zwarte bewegende puntjes heb ik al gespot. Hopelijk eten de vissen er ook wat van op. Want ik zit niet echt te wachten op 643 jonge kikkers en padden die straks rondhuppelen in mijn tuin. En de buurman al helemaal niet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden