Logo thuisintwente.nl


Gert Ekkelboom is al 35 jaar muzikant, (Foto: Samen voor Elkaar Overijssel)
Gert Ekkelboom is al 35 jaar muzikant, (Foto: Samen voor Elkaar Overijssel)

De troubadour van Twente

(Door Kate Wissink)

Twente - Het coronacrisis brengt veel narigheid met zich mee. Maar gelukkig komen er ook veel mooie initiatieven uit voort. Met de afstand die we tot elkaar moeten bewaren, worden mensen steeds creatiever in het bedenken van manieren om er voor elkaar te zijn.

Een goed voorbeeld hiervan is Gert Ekkelboom. Hij is al 35 jaar muzikant, maar nu de culturele sector in ieder geval tot 1 juni grotendeels stil ligt, heeft hij een ander doel voor zijn talent gevonden. De komende weken is Gert vooral buiten te vinden, waar hij gratis concerten geeft voor zorginstellingen.

Hij heeft het erg druk en geeft twee concerten per dag, maar desondanks kon hij de tijd vinden om even te bellen. De komende weken staat hij geheel volgepland.

Zijn mini-tour gaat vooral door de regio's Twente en de Achterhoek, maar het initiatief wordt zo enthousiast ontvangen dat hij zelfs telefoontjes krijgt uit Friesland. Op de vraag hoe hij op het idee is gekomen geeft hij aan dat het niet zo moeilijk was. “Dit is al jaren mijn vak,” legt hij uit. “Alle horeca ligt plat en mensen zitten geïsoleerd binnen. Nu ik niet kan werken dacht ik, laat ik dan mijn muziek in plaats daarvan gratis naar die mensen toe brengen.”

'Met elkaar, voor elkaar'
En de reacties daarop zijn ontzettend positief. “Die lachende gezichten,” vertelt hij, “daar doe ik het voor.” Met name voor bejaarden is deze coronacrisis een eenzame tijd. Gert’s concerten zijn niet alleen een leuke onderbreking van de dag, het fleurt de mensen ook op en steekt ze een hart onder de riem. “Je ziet mensen in de zon zitten met een dekentje en je ziet hoe ze aan het genieten zijn. Daar geniet ik dan zelf ook weer van.”

En niet alleen binnen in de verzorgingshuizen putten mensen er kracht uit. Ook omstanders luisteren met veel plezier mee. “Veel mensen stoppen en blijven kijken. Ik krijg ook filmpjes doorgestuurd die mensen hebben gemaakt. Dat is ontzettend leuk, en ik hoop dat het andere muzikanten inspireert om dit ook te gaan doen.”

Moeilijke tijden
Normaal gesproken staat Gert op bruiloften, feestjes en evenementen. Seniorenshows doet hij ook al langer, dus de contacten met de verzorgingshuizen waren er al. Met de huidige maatregelen is alles nu echter afgelast en zit hij plots zonder aanvragen. Best lastig, want hij is namelijk al 27 jaar zzp’er en zit nu zonder inkomsten.

Gelukkig is Gert er zelf positief over. “Ik ben nu drukker dan ik was toen ik betaald kreeg,” grapt hij. “En het is prachtig om te zien dat mensen er zo van genieten.”

Veiligheid voorop
Gert zelf blijft op veilige afstand buiten, en dit vindt hij ook erg belangrijk. "In veel van de verzorgingshuizen waar ik langs kom, zitten een aantal coronapatiënten. Onbegrijpelijk vind ik het dan wanneer mensen de adviezen van de overheid in de wind slaan. Je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, wordt het leven voor ons allemaal een stuk makkelijker”, besluit Gert met een beroep op ons empatisch vermogen.

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar Gert’s muziek, dan kun je hier zijn website vinden. Ook heeft hij een Facebookpagina met een aantal filmpjes waar je hem kunt horen spelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden