Logo thuisintwente.nl


Foto van een thuiswerker ter illustratie, bron: Pexels
Foto van een thuiswerker ter illustratie, bron: Pexels

Column Alice Plekkenpol: 'Nieuwe tijden breken aan'

Column Alice Plekkenpol

Ouderenuurtje, groepsimmuniteit, lock down, thuisisolatie. Nieuwe woorden in nieuwe tijden. Inmiddels zijn we al een beetje gewend aan het gewijzigde levensritme, en dat is maar goed ook. Want we zijn er nog niet van af.

De eerste paniek is weggeëbd. Want ja, die was er zeker toen op een zondag de oekaze kwam dat alle horeca binnen een half uur de deuren moest sluiten. Een half uur! Heb je net een hap van je tournedos genomen, wordt het nog volle bord onder je neus weggegrist. Brak er oorlog uit? Trok een gifwolk Twente binnen? Nee, een beperking die natuurlijk ook gewoon een paar uur later kon ingaan. Diverse Twentse restaurants dachten daar net zo over en lieten hun gasten rustig uit eten.

Zelf mocht ik van de ene op de andere dag niet meer naar de krantenredactie, maar werk nu vanuit huis. En ga ik nauwelijks nog naar mensen toe voor een verhaal, maar hangen we uren aan de telefoon. Dat er steeds meer in de agenda wordt doorgestreept (theater, twee voorjaarsvakanties, etentjes met vrienden) lijkt inmiddels bijzaak.

Want hoe anders is het voor ouderen met een broze gezondheid, die de deur niet uit durven. Voor verkouden personen die uit voorzorg twee weken binnen blijven. En voor bewoners van woonzorgcentra die zelfs geen bezoek kunnen ontvangen. Ik heb oprecht met hen te doen.

'Heb je net een hap genomen, wordt het bord voor je neus weggegrist'

Moeten we ons massaal zorgen maken over corona? Daar ben ik nog steeds niet uit. Elke winter sterven in ons land vele duizenden mensen aan de griep, ondanks grootschalige vaccinatiecampagnes in het najaar. Daar hoor je niemand over. Meestal gaat het om slachtoffers die al ernstig ziek waren, en waar de griep het laatste zetje gaf. Bij corona lijkt dat patroon deels identiek. Het nare is echter dat we dat niet zeker weten. Ook jonge, gezonde mensen kunnen het gemakkelijk oplopen, tijdens carnaval of wintersport bijvoorbeeld. Het is een nieuwe ziekte, waartegen (nog) geen vaccin of medicijn bestaat, en dat maakt veel mensen bang. Zo bang, dat sommige verpleegkundigen door hun partners naar een logeerkamer worden verbannen. Zelfs al hebben ze geen coronapatiënt gezien. Het zijn rare tijden, en rare tijden halen de vreemdste dingen in mensen naar boven. Zo zijn er groepjes jongeren die uit verveling bij een Enschedees garagebedrijf de ruiten van de showroom ingooien. Die massaal met skateboards de stoep voor de bibliotheek in Hengelo onveilig maken en kuchen naar voorbijgangers. Gelukkig worden ook hartverwarmende initiatieven ontwikkeld. Muzikanten die buiten bij verpleeghuizen optreden, werkloze koks die koken voor mensen die niet meer naar de voedselbank kunnen. Premier Rutte zei het al: ‘Laten we een beetje omzien naar elkaar.’ Dan komen we er wel doorheen.

Alice Plekkenpol is journalist en woont in Twente.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden