Logo thuisintwente.nl


De microfoon is voor Thom uiteindelijk de redding geweest. Hij had niet geweten wat hij anders had gemoeten, Foto: Facebookpagina Thom Eerdman
De microfoon is voor Thom uiteindelijk de redding geweest. Hij had niet geweten wat hij anders had gemoeten, Foto: Facebookpagina Thom Eerdman (Foto: )

Muziek als laatste redmiddel

Twee jaar lang zat hij in een depressie. Inmiddels timmert Thom Eerdman aan de weg als zanger. Plannen voor boekingen en een album zitten in de pijplijn, een derde tour in Noorwegen komt er aan. “2021 moet mijn jaar worden.”

Leon Holweg

OLDENZAAL - “De meeste mensen die mij horen zingen, zijn in eerste instantie verrast”, aldus Thom Eerdman (24). “Ze verwachten niet dat een klein ventje als ik zo’n diepe warme stem kan hebben. Thom meet 1 meter 68 en is daarmee bepaald geen reus. “Ik zing nog maar twee jaar maar ben in deze korte tijd al ongelofelijk gegroeid als zanger.

Wat ik zing? Mijn repertoire bevat popnummers, country en jazz. Vanuit mijn appartement neem ik weleens wat nummers op. Ik heb er de apparatuur ook voor. Ik heb opnames waarop ik bijvoorbeeld Blue Christmas zing van Elvis Presley of Ring of Fire van Johnny Cash. Volgend jaar moet mijn jaar worden. Ik wil in 2021 een album droppen waarop deze nummers (en meer) staan en me daarnaast gaan toeleggen op boekingen. Als ik iets geleerd heb, is het wel dat optreden het meeste geld in het laatje brengt. De ambities van Thom zijn groot en dat terwijl hij tot twee jaar terug nog geen idee had wat hij met zijn leven aan moest. “Ik heb van mijn achttiende tot mijn twintigste in een depressie gezeten. Ik ben er inmiddels uit maar ondervind er nog steeds de gevolgen van. Toen kwam het moment dat hij de microfoon oppakte en in een bar wat nummers begon te zingen. Dit eerste ‘optreden’ van Thom werd opgenomen en op Facebook geplaatst. Dit was twee jaar geleden.

‘Hij is meer dan zomaar een vriend, hij is mijn broer’


Mads Belden
In zijn vrije tijd houdt Thom zich veel bezig met gamen. De FIFA-spelvariant Pro Clubs behoort tot zijn favorieten. In deze online spelvariant speel je online en dit is waar Thom Mads Belden ontmoette. Iemand die later ontzettend belangrijk zou blijken in Thom’s verdere leven. “We raakten al gauw goed bevriend en ik kon erg goed met hem opschieten, ook al spraken we elkaar alleen via de Xbox”, aldus Thom. Wat Thom echter nooit had kunnen bevroeden, was dat deze online vriend in zijn thuisland Noorwegen al vijftien jaar lang een carrière als zanger genoot. “Dat kwam pas later aan het licht. Hij vertelde me aanvankelijk dat hij ‘weleens’ zong. Dat is wel even iets anders dan al vijftien jaar een bekendheid zijn in je land. Hij geniet in zijn land een status die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Marco Borsato hier.” Het filmpje van de zingende Thom in de bar bleef bij Mads niet onopgemerkt.


Noodlot
De Noor was zo onder de indruk van het zangtalent van Thom dat hij besloot de jonge Oldenzaler onder zijn vleugels te nemen. “Hij gaf me veel tips om me op weg te helpen om een carrière op te bouwen.” Maar zo florissant als het er lange tijd uit leek te zien, zo grimmig werd het op het moment dat Mads een zware operatie moest ondergaan.

Thom: “Een maagverkleining. De operatie leverde echter complicaties op met infecties in onder meer een long. Die moest worden verwijderd. Je zou denken: beïnvloed dat je zang niet heel erg? Ik merk er in ieder geval weinig van bij Mads, hij zingt nog als vanouds en lijkt niet te stuiten. Mads heeft me altijd gesteund tijdens mijn depressie dus het was als vanzelfsprekend dat ik hem ook zou steunen gedurende zijn moeilijke tijd. We zijn niet zomaar vrienden, ik zie hem als mijn broer, als een mentor zelfs. Ik hield veel contact met Mads en hij vroeg mij vanuit het ziekenhuis om één gunst. Dat ik zanglessen zou nemen. Dat ben ik gaan doen, bij Zangstudio Enschede.”


Noorwegen
Wat volgde was een uitnodiging om naar Noorwegen te komen. “Zo gezegd, zo gedaan. Toen ik in Oslo uit het vliegtuig stapte, zag ik Mads met zijn gevolg klaarstaan. Dit was de eerste keer dat ik hem in het echt zou ontmoeten en ik verwachtte een formeel ontvangst.

Het tegendeel was echter waar. Het eerste dat hij deed, was mij omhelzen. Ik had inmiddels de nodige zangervaring opgedaan en ook mijn eerste optreden voor publiek gegeven. Het was niet lang na de kennismaking dat Mads me mee vroeg voor zijn Julekonserten. Julekonsert is vergelijkbaar met een kerstconcert, alleen is het een twee weken durende tour in twaalf Noorse steden. Ik ben nu twee keer met Mads mee geweest en heb op verschillende bijzondere plekken samen met hem mogen optreden. Onder andere in een prachtige kathedraal in Drammen.”


Ambities voor 2021
Een doorsnee dag vult Thom met het opnemen van nummers in zijn appartement. Zijn kamer is bezaaid met microfoons, gitaren en een computer met daarop muziekproductieprogramma’s.

“Zondag 15 maart geef ik met Zangstudio Enschede een eindconcert van ons bandproject in Hof 88 in Almelo. Daarna bereid ik me weer voor op een nieuwe tour door Noorwegen samen met Mads. Maar dat is pas volgende winter.”

Mijn ambities voor volgend jaar zijn om een album uit te brengen en om boekingen te gaan doen. Dat laatste op aanraden van Mads. Met optreden verdien je namelijk het meeste geld. Ook wil ik een visitekaartje gaan maken. Kortom: 2021 moet mijn jaar worden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden