Logo thuisintwente.nl


Huisfotograaf van Beastie Boys, Ricky Powell, was zo in zijn nopjes met Still Ill dat hij een foto uit zijn archief afstond, v.l.n.r: Adam (MCA) Yauch, Adam (Ad-Rock) Horovitz en Michael (Mike-D) Diamond, foto: Ricky Powell
Huisfotograaf van Beastie Boys, Ricky Powell, was zo in zijn nopjes met Still Ill dat hij een foto uit zijn archief afstond, v.l.n.r: Adam (MCA) Yauch, Adam (Ad-Rock) Horovitz en Michael (Mike-D) Diamond, foto: Ricky Powell (Foto: )

De Beastie Boys herleven in Enschede

Door Leon Holweg

Enschede - Stanislaus Brewskovitch verandert donderdag 12 maart in een ware muziektempel. Muzikanten van allerlei pluimage maken hun opwachting voor Church Session. Zo ook gitarist van Nobo’s Blues Band, Robert Pilage. Samen met zijn muzikale vrienden DJ DNA en T.I.M. (de op zijn Engels uitgesproken artiestennaam van Tim Blaauwbroek), gaat hij een nieuwe samenwerking aan. Samen doen zij de tijden van oldskool punkrap uit de jaren tachtig en negentig herleven wanneer ze in de huid kruipen van de New Yorkse rappers van Beastie Boys. T.I.M. en Rocco Chin van Stanislaus Brewskovitch blikken alvast vooruit.

ENSCHEDE - “Het wordt een onvergetelijke avond vol goede muziek, zelfgebrouwen speciaalbier en lekkere hapjes”, aldus Chin die er al zichtbaar zin in heeft. “Robert Nobo Pilage en T.I.M. zijn graag geziene en gehoorde gasten in muzikaal Enschede.” In oktober waren ze nog te zien tijdens de Nobo’s Jubileum Sessions in Eet- & Bierencafé de Beiaard. Ook daar trad hij op met Robert Nobo Pilage en speelden ze nummers van Beastie Boys.

T.I.M.: “Dat was geweldig maar Church Session is wel wat anders. Deze setting leent zich meer voor muziek van Beastie Boys, want dat is wat we gaan laten horen. Met Nobo, DJ DNA en nog een aantal muzikanten spelen we de nummers van hun albums Licensed to Ill (1986), Ill Communication (1994) en alles wat daar tussen zit. Vandaar onze bandnaam Still Ill.” Naast T.I.M., DJ DNA en Robert Nobo Pilage bestaat Still Ill uit: Ruben De Wilde (bass), Peter Weisink (drums), Sjoerd Schuitemaker (Hammond keyboard), Rene Guliot (gitaar) en Martijn Kok (gitaar).

Geen coverband
Ondanks dat Still Ill zoveel Beastie Boys-nostalgie naar boven brengt, wil T.I.M. niet dat ze worden gezien als coverband. “Ook niet als tributeband by the way. We kruipen echt in de huid van Beastie Boys en laten ze herleven. Dat doen we speciaal voor alle skaters, punkers en hiphoppers met een hart voor goede muziek en een goed glas bier.”

DJ DNA
Wanneer je de line-up van Still Ill onder de loep neemt, is de naam van DJ DNA misschien wel de meest opzienbarende. DJ DNA (echte naam: Arjen de Vreede) verwierf als onderdeel van de rock/hiphop/reggae crossoverband Urban Dance Squad internationale bekendheid in de jaren negentig. Blaauwbroek: “Voor mij T.I.M./TJ is het een eer om met hem te mogen spelen. Hij heeft samengewerkt met Rudeboy, wat naar mijn mening een van de beste rappers van Nederland is. Dat hij dan met mij wil werken, zie ik dan ook als een grote eer. Onze passie voor goede oldskool hiphop en punk staat voorop en is de sleutel tot onze muzikale vriendschap.”

Voorliefde voor Beastie Boys
T.I.M’s favoriete muzikale decade is zonder twijfel de jaren tachtig. Het was in deze tijd dat hiphoptrio Beastie Boys de hitlijsten overnam en ook tot in de kamer van zijn neef Mark Tukker reikte. Het kon niet uitblijven dat de jonge Tim hier zelf vroeg of laat ook lucht van zou krijgen. “Mijn neef Mark liet me hun muziek horen en ik vond het geweldig.”

Paradiso van het oosten
T.I.M. en Rocco zien Stanislaus Brewskovitch als het Paradiso van het oosten. Zo zijn ze vastberaden een nieuwe Enschedese scene aan te wakkeren. “Net als in de jaren tachtig met het toenmalige Atak als muzikaal broeinest. Met Stanislaus dat liveoptredens van lokale relatief onbekende artiesten faciliteert als een soort mix van Paradiso en MTV Unplugged, hoop ik dat zoiets opnieuw ontstaat.”

Church Session
Net als dat er in de Beastie Boys nummers van Still Ill verschillende muzieksoorten weerklinken (punk en rap), evenzo biedt Church Session plaats aan vele soorten muziek. Rocco Chin: “Het is de bedoeling dat verschillende muzieksoorten samenkomen: pop, rock, hiphop, grunge, punk. Dat is een beetje de ‘code’ voor Church Session.”

Blaauwbroek wil Enschedese scene: 'Net als in de jaren '80 met Atak'

Bijna alle muziek is welkom. Bijna alle. Want wie van carnaval nog geen genoeg heeft gehad, hoeft op 12 maart niet naar Stanislaus te komen. “Voor Carnavaleske of Nederlandstalige liederen moet je hier niet zijn”, aldus Chin. “Maar dat weet iedereen. Daarvoor zijn andere cafés hier in de stad. Kijk naar de mensen die hier komen en je hebt een idee wat voor avond het gaat worden.” Chin vervolgt: “Een overwegend jong hip publiek dat lekker een avondje wil genieten van goede livemuziek, zelfgebrouwen speciaalbier en lekkere hapjes. Wat wil je nog meer?” Chin heeft Stanislaus Brewskovitch, dat in januari 2018 is omgebouwd tot stadsbrouwerij op de plek waar eerder de Menistenkerk zat, inmiddels helemaal naar zijn hand gezet. “Het is een brewpub geworden waar ikzelf met mijn vrienden naartoe zou gaan om gezellig wat lekkere speciaalbiertjes te drinken en hapjes te eten. Welk biertje ik zou aanraden? De All Black is wel een beetje ons handelsmerk maar ook de SambalBij is erg lekker.”

Beastie Boys is een New Yorkse hiphopgroep die werd opgericht in 1979 door Michael (Mike-D) Diamond, Adam (Ad-Rock) Horovitz en Adam (MCA) Yauch (1964-2012), die elkaar van school kenden. In 1986 kwam hun debuutalbum uit met de bekende hit (You Gotta Fight For Your Right (To Party). Ze staan bekend om hun mix van rock en hiphop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden