Kerstliedjes
Logo thuisintwente.nl


Foto:
Rick Escher

Kerstliedjes

Ik zit er nog steeds in! In Whamageddon bedoel ik. Bij dit spelletje is het de bedoeling dat je het nummer Last Christmas van Wham! zo lang mogelijk niet hoort. En dat is in de decembermaand geen sinecure kan ik je vertellen want het is één van de meest populaire kersthits allertijden. Zodra je het nummer in de originele vorm hoort ben je af.

Sommige mensen vinden ze verschrikkelijk maar Ik heb een zwak voor kerstliedjes. Ik vind kerstliedjes eigenlijk leuker dan kerstmis zelf. Er zijn echt ontelbaar veel kerstliedjes. Vooral veel slechte overigens. Als je zo'n kersthit scoort dan is je kostje gekocht want dan ben je elk jaar weer verzekerd van airplay op de radio en dan ontvang je als schrijver van het liedje dus royalty's. George Michael van Wham! ontvangt ze niet meer want hij overleed helaas in 2016. Op Eerste Kerstdag.

'Kerstliedjes zijn eigenlijk leuker dan kerstmis zelf'

Zijn liedjes spreken nog steeds veel mensen aan. Er zijn verschillende tribute acts die de nummers van Wham! en George blijven spelen. Fastlove is er één van en die speelt op 21 februari in Enschede. Dat is een hele show, met een zanger die eruit ziet en klinkt als George, met danseressen en met een live band die al die nummers speelt. Fastlove pakt uit. Er zijn ook tributes die het soberder houden en geen moeite doen om te lijken op zangers of leden van de band wiens muziek ze eren. Deze bands willen gewoon het geluid van de originelen zo dicht mogelijk te benaderen.

Er zijn puristen die hun neus ophalen voor een tribute band. Die willen alleen het origineel. Maar dat kan niet altijd. Niet iedereen heeft geld om een concert bij te wonen van een origineel, en vaak doet het origineel het ook gewoon niet meer omdat het tijdelijke voor het eeuwige is verruild. Dan kom je niet dichterbij als bij een goede tributeband en dat is voor veel mensen mooi genoeg want het publiek en de band hebben 1 ding gemeen: de liefde voor de muziek van degene die een muzikaal eerbetoon ontvangt.

Voor die laatste mensen staat er nogal wat op de agenda in 2020. Tributes aan o.a. Led Zepelin, Amy Winehouse (met een groot deel van de originele begeleidingsband van de tragische diva), Johnny Cash, Bob Marley, Bruce Springsteen, Rolling Stones, Bob Dylan, Status Quo en David Bowie om er maar een paar te noemen. En er komt een heuse Ramone naar Enschede, drummer Richie, die een bak punkklassiekers van zijn vroegere band op het publiek gaat loslaten.

Zelfs The Ramones hebben een kerstliedje gemaakt. Merry Christmas (I Don't Want To Fight Tonight) was een b-kantje. Richie drumt er op. Zijn voormalig bandgenoot Joey Ramone heeft een kerst EP met daarop zijn versie van Christmas (Baby Please Come Home).

Het zijn misschien wel mijn lievelingskerstliedjes. Die hoor je nooit op de radio maar die radio mijd ik natuurlijk als de pest zolang ik nog meedoe met Whamageddon.

Als ik af ben dan draai ik Last Christmas wel een keertje extra. Iedereen in elk geval fijne feestdagen, met of zonder kerstliedjes.

Rick Escher

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden