Logo thuisintwente.nl


Joseline: "Op dit moment kunnen wij met de financiële middelen die wij nu tot onze beschikking hebben één maaltijd in de week aanbieden."
Joseline: "Op dit moment kunnen wij met de financiële middelen die wij nu tot onze beschikking hebben één maaltijd in de week aanbieden." (Foto: )

'Kinderen elke dag maaltijd bieden'

Aan 65 kansarme kinderen dagelijks een warme maaltijd bieden, dat is één van de doelen die de Enschedese Joseline Mafuta Tana (31) zich met haar stichting gesteld heeft. "Eén maaltijd én een kilo soya zodat het kind de volgende dag ook een maaltijd kan eten, kost 1 euro", vertelt ze.

Tekst & PR Twente

ENSCHEDE – De Enschedese is geboren in Angola, verloor er haar ouders in de oorlog, vluchtte op 13-jarige leeftijd via Congo naar Europa en kwam als 14-jarige aan in Nederland. Ze kreeg een verblijfsvergunning en werkt inmiddels als verzorgende IG in serviceflat Het Lindenhof in Enschede. In juni 2017 was ze zover dat ze haar geboorteland voor het eerst na haar vlucht ging bezoeken. Wat ze in Kinshasa en Uige zag raakte haar diep. "Ik trof weeskinderen en arme mensen aan in een onmenselijke situatie. Ik voelde het als een roeping om de zorg voor deze mensen, die voor de rest van de wereld onzichtbaar leken, op mij te nemen."

Terug in Enschede richtte ze, samen met vrienden, de stichting Joseline Humanity Support Foundation op om de weeskinderen van voedsel te voorzien. Vorig jaar bracht ze haar zomervakantie door in Congo en bezocht in de arme wijk van Kinshasa het weeshuis, het ziekenhuis en de kerk van waaruit de kinderen ondersteund werden. Zes weken van tevoren had ze dertig dozen met hulpgoederen, met name kleding voor kinderen en volwassenen, naar Congo laten verschepen. "We zouden graag meer hulpgoederen versturen, maar daar hebben we als stichting niet voldoende geld voor. Het verzenden van een doos van 34 kilo naar Congo kost 75 euro."

Eind mei vertrekt ze weer naar Congo. "Het allerliefst zouden wij zien dat de kinderen elke dag een maaltijd krijgen. Op dit moment kunnen wij met de financiële middelen die wij nu tot onze beschikking hebben één maaltijd in de week aanbieden", geeft ze aan. "Ons streven is om in de komende tijd een volledig voedselprogramma bestaande uit wekelijks drie maaltijden en drie kilo soya, te realiseren voor 65 kinderen. Daarnaast willen we graag per jaar zo'n dertig dozen aan hulpgoederen verschepen en indien mogelijk ook microkredieten beschikbaar stellen voor kleine werkprojecten, zodat mensen zichzelf en hun gezin kunnen onderhouden." Van al haar initiatieven maakt ze foto's, zodat donateurs kunnen zien waar hun spullen en geld naartoe zijn gegaan. "Ik wil duidelijk en transparant zijn, zodat mensen een helder beeld van mij en de stichting hebben", benadrukt ze. Ze zet zich helemaal in om zoveel mogelijk mensen te helpen. Het is ook een eerbetoon aan haar moeder. "Ons gezin was niet rijk, maar we leden geen honger. Mijn moeder werd Tabitha genoemd, omdat ze iedereen hielp. In het weekend kookte ze heel veel en dan kon iedereen uit de straat die niets te eten had, aanschuiven. Met wat ik nu doe, treed ik in haar voetsporen."

Elke bijdrage is welkom op NL85 ABNA 0843 1246 79 tnv Joseline Humanity Support.

www.jhsupport.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden