Logo thuisintwente.nl


Foto: Bob van der Vlist

Maatjes helpen bij eenzaamheid

Soms kan men zich eenzaam voelen, maar lukt het niet om het zelf op te lossen. Omdat men het bijvoorbeeld moeilijk vindt om contacten te leggen en te onderhouden. Of omdat men door ziekte niet in staat was om anderen te ontmoeten. Dan is Humanitas Tandem er, wanneer men behoefte heeft aan contact met anderen. Zo ook voor Henk. Een jaar lang kwam vrijwilliger Nick wekelijks bij hem op bezoek.

Twente - Door zijn psychische aandoening kon Henk jarenlang niet bewust deel uitmaken van de samenleving. Veel ging langs hem heen. Hij kon zich niet echt interesseren voor het doen van activiteiten of andere mensen konden hem niet interesseren.

Na een behandeling ging het beter en kwam hij in contact met Humanitas Tandem. Daar werd hij gekoppeld aan vrijwilliger Nick. "Henk wilde graag zijn sociale netwerk vergroten. Ook wilde hij beter leren omgaan met de computer, dus daar zijn we mee aan de slag gegaan."

"Het was fijn om met Nick te praten", vertelt Henk. "In het begin waren we twee vreemden, maar het klikte wel tussen ons. Onze gesprekken hielpen mij bij het duidelijk krijgen wat ik wilde. We zijn een keer samen naar een open dag bij het wijkcentrum gegaan. Nu eet ik daar twee keer per week, dat is naast heel lekker ook erg gezellig.

Ook heeft Nick me wegwijs gemaakt op de computer. Ik kan me nu aardig redden. Binnenkort ga ik nog een computercursus volgen. Muziek maken lijkt me ook leuk, maar ik heb nog nooit een instrument gespeeld. Nu wil ik dat ook gaan oppakken, orgel spelen lijkt me wel iets. Ik kan nu goed overweg met een toetsenbord, dus een orgel gaat vast wel lukken."

Ook voor Nick is het vrijwilligerswerk erg waardevol. "Je bezoekt iemand een jaar lang elke week. Je praat over allerlei dingen die de deelnemer belangrijk vindt. Of je gaat gewoon een stukje wandelen of fietsen. Samen op pad en nieuwe mensen ontmoeten als de deelnemer dit in zijn eentje moeilijk vindt. Je werkt zo echt naar een doel toe dat je samen bepaalt. Je helpt iemand echt, dat vind ik geweldig."

Iets betekenen voor ander

Humanitas Twente wil een bijdrage leveren aan een sterke en humane samenleving. Men gelooft dat ieder individu sterker is dan hij denkt. Is dat even niet het geval, dan ondersteunt men diegene met een vrijwilliger, zodat hij vroeg of laat zelf weer verder kan. Ook iets betekenen voor een ander? Bel dan naar 074-2437733 of schrijf je in via humanitas.nl/twente!

De kracht van Humanitas Tandem zit 'm in de 'maatjes'. Zij bieden laagdrempelige ondersteuning, geen hulpverlening. Ze zijn professioneel voorbereid op het werk en worden begeleid door een ervaren beroepskracht.

Maatjescontact zorgt ervoor dat mensen weer actief gaan deelnemen aan de samenleving. Ze veranderen hun leefstijl.

Ze krijgen een andere dagstructuur, met een ander perspectief. hierdoor verandert de beleving van hun situatie. Mensen die weer activiteiten ondernemen voelen dat ze controle verkrijgen over hun leven. Hierdoor voelen ze zich minder eenzaam.

Meer berichten