Logo thuisintwente.nl


Op de foto (links naar rechts, boven dan onder): Joas Duister (manager preventie & projectmanagement, Menzis), Martine Poulussen (projectmanager Menzis), Dirk Jaap Kooistra (directeur zorg relaties, Voeding Leeft), Ruben Wenselaar (bestuursvoorzitter Menzis), Martijn van Beek (CEO Voeding Leeft).
Op de foto (links naar rechts, boven dan onder): Joas Duister (manager preventie & projectmanagement, Menzis), Martine Poulussen (projectmanager Menzis), Dirk Jaap Kooistra (directeur zorg relaties, Voeding Leeft), Ruben Wenselaar (bestuursvoorzitter Menzis), Martijn van Beek (CEO Voeding Leeft). (Foto: )

Voeding Leeft en Menzis slaan handen ineen om diabetes type 2 te keren

Stichting Voeding Leeft en Menzis gaan de samenwerking aan en brengen het programma 'Keer Diabetes2 Om' naar Twente, de Achterhoek en Groningen. Naast de huidige locaties openen er locaties op de grens van Twente en de Achterhoek en in de buurt van de stad Groningen. De ambitie is om in 2020 zo'n 750 patiëntente helpen om hun diabetes type 2 om te keren. Vandaag maakten Martijn van Beek, algemeen directeur van Stichting Voeding Leeft, en Ruben Wenselaar, bestuursvoorzitter van coöperatie Menzis, de samenwerking officieel.

Keer Diabetes2 Om is een leefstijlbehandeling van twee jaar, gericht op het omkeren van diabetes type 2. Deelnemers werken intensief aan een nieuwe leefstijl en leren hoe ze voeding, beweging, slaap en ontspanning kunnen inzetten als medicijn. Van Beek: "Deze aanpak heeft aantoonbaar resultaat geleverd en kent inmiddels al zo'n 2000 deelnemers. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 92% van de deelnemers zijn/haar diabetes type 2 geheel of gedeeltelijk omkeert. Eén op de drie (30%) gebruikt zelfs helemaal geen diabetesmedicatie meer.[1] Onderzoek toont eveneens aan dat deelnemers van Keer Diabetes2 Om minder diabetesmedicatie gebruiken. Mensen met diabetes type 2 op insulinemedicatie declareren jaarlijks 74% minder aan diabetesmedicatie in vergelijking met een controlegroep. Dit is prettig voor deelnemers, want dit bevordert de kwaliteit van leven en leidt tot minder bijwerkingen. Daarnaast draagt het bij aan de betaalbaarheid van de zorg in de toekomst."


Aanpak in de regio
Prof. Pim Assendelft, hoogleraar preventie in de zorg aan het Radboudumc: "Huisartsen adviseren hun diabetespatiënten al langer om aan hun leefstijl te werken. Met een goed opgezet en begeleid programma is de kans veel groter dat het de patiënt ook daadwerkelijk lukt gezondheidswinst te boeken." De behandeling begint met een start 2 daagse op een buitenlocatie onder begeleiding van een verpleegkundige, coach, diëtist en programma coördinator en deelnemers komen daarna meermaals terug. Naast dit deel is er ook stevige online begeleiding gedurende het gehele programma. Tot dusver werd dit succesvolle programma slechts door zorgverzekeraar VGZ aangeboden, en buiten de Menzis-regio's. "Het is belangrijk dat huisartsen en praktijkondersteuners dergelijke programma's van harte ondersteunen. En ik zie geen reden waarom niet: als de patiënt gemotiveerd is kan het duurzame positieve effecten op de diabetes hebben. Het voegt echt iets toe aan de begeleiding in de huisartsenpraktijk", aldus Assendelft. Het project gaat intensief de samenwerking aan met huisartsen en zorggroepen, ook in nascholing.

Middel voor de beweging van ziekte & zorg naar gezondheid & gedrag
"Voor Menzis is Keer Diabetes2 Om een belangrijk middel dat we inzetten om de forse toename van chronische aandoeningen in onze regio's te keren", aldus Wenselaar. "Je moet het echt zien als onderdeel van een beweging waarbij we meer leefstijlgeneeskunde inzetten in de zorg. Leefstijlinterventies helpen aandoeningen te keren of verergering te voorkomen. SamenGezond richt zich als laagdrempelig programma bijvoorbeeld op de eigen regie en op preventie; Changing Health helpt vanuit preventieve aanpak bij een verhoogd risico op diabetes type 2; de Gecombineerde Leefstijlinterventie ondersteunt mensen met overgewicht in een intensief coachingstraject; en Herstelcirkel in de Wijk helpt mensen vanuit hun eigen kracht buiten de medische wereld om aan hun gezondheid te werken. Keer Diabetes2 Om biedt binnen die beweging een stevig, curatief gericht programma om chronisch zieken te helpen hun aandoening te keren."


Hoe werkt het?
Menzis-verzekerden die diabetes type 2 hebben, kunnen zich melden bij hun huisarts of rechtstreeks bij Keer Diabetes2 Om, om voor het programma in aanmerking te komen.


Keer Diabetes2 Om van Voeding Leeft is in 2013 ontwikkeld i.s.m. het ministerie van Economische Zaken en vanuit het innovatie traject van verzekeraar VGZ. Door deze nieuwe samenwerking met Menzis wordt het nu breder aangeboden in de reguliere zorg. Assendelft: "Dit is de weg die we in Nederland moeten gaan: meer aandacht voor leefstijl in een goed begeleid programma. Hopelijk komen er de komende jaren voor andere ziekten die met leefstijl samenhangen meer van dergelijke positieve impulsen".


[1] *Louis Bolk Instituut 4e tussenrapportage januari 2019. Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van het groepsprogramma Keer Diabetes2 Om van Voeding Leeft in samenwerking met Coöperatie VGZ, publicatie in voorbereiding. De rapportage is gebaseerd op deelnemers waarvan data beschikbaar is. Door verlies van follow-up en de stapsgewijze inclusie van deelnemers varieert het aantal waarnemingen per datapunt.

Meer berichten