Logo thuisintwente.nl


Lana en Lotte winnaars Warme Truienwedstrijd

Lana Altena (foto links) en Lotte Brinkmans (foto rechts) van basisschool De Wiekslag in Goor hebben samen de Warme Truienwedstrijd gewonnen. Hun ontwerpen zijn gecombineerd in één trui, waarop een pinguïn te zien is in een bui van warme truien.

De prijs is alleen uitgereikt in de categorie Groep 5-6. Voor groep 3-4 is de prijs gevallen in groep 4 van Magenta. De feestelijke uitreiking kon daar echter niet doorgaan vanwege verdrietige omstandigheden. In het nieuwe jaar wordt bij Magenta alsnog de winnaar bekendgemaakt en de prijs uitgereikt.

Dit jaar is de Warme Truienwedstrijd voor de vijfde keer gehouden. Het aantal inzendingen bereikte een record: maar liefst 730 ontwerpen zijn er ingediend. De jury van de Warme Truienwedstrijd bestaat uit Marianne Hutten (gastdocent HofPower over warmte), Jolanda Stevens (lid werkgroep HofPower), Anka Roetgerink (mede-eigenaar van Digi-Sign Signing & Reclame) en Bart Schurink (initiatiefnemer Repair Café). Zij hadden dit jaar dus weer een lastige taak!

Winnende trui

De winnende trui in de categorie groep 5-6 is een combinatie van de tekeningen van Lana Altena (8 jaar) uit groep 5 en Lotte Brinkmans (9 jaar) uit groep 6. Beiden hebben een ijsblauwe trui getekend. Lana heeft een ontwerp gemaakt dat de jury in al die jaren nog niet eerder had gezien: een trui-patroon op de trui zelf. Lana heeft het truipatroon grafisch knap ontworpen omdat ze sommige truitjes in het geheel erop heeft getekend en andere niet. De tekening van Lotte laat een grote en een kleine pinguïn zien met een muts op. De jury vond het beeld heel treffend en zeer duidelijk getekend. De sneeuwbui rondom de pinguïns heeft de jury vervangen door een 'trui-bui', gemaakt van het trui-patroon dat Lana had bedacht. De kleine pinguïn heeft ook één van de truitjes aan gekregen.
Deze uitreiking is extra bijzonder omdat De Wiekslag voor de 3e keer een winnend ontwerp heeft gemaakt! Eerder wonnen ze met de 'warmte is cool'-trui en de 'lekker warm'-trui. Omdat het de vijfde editie is, kregen zowel groep 5 als groep 6 een trui.

Truien bestellen

De winnende truien (en de truien van de voorgaande edities) zijn tot en met 3 januari tegen kostprijs te bestellen in zowel kinder- als volwassenmaten via www.warmetruien.nl.

HofPower

De Warme Truienwedstrijd is een initiatief van HofPower, het gemeentelijk schoolprogramma op het gebied van duurzaamheid en techniek. In november kregen basisschoolleerlingen van groep 3 t/m 6 in Hof van Twente les over warmte. De leerlingen mochten na deze les een tekening maken met een ontwerp voor een warme trui. De opdracht aan de kinderen is om een trui te ontwerpen over het thema 'warm/koud'. HofPower organiseert deze wedstrijd in de aanloop naar de Warme Truiendag. Die is op 7 februari 2020. De boodschap op die dag is 'eerst een warme trui aan, voor je de verwarming hoger zet'. De verwarming 1 graad lager scheelt al gauw 5% aan energie. Elk jaar is in februari de landelijke Warme Truiendag. HofPower kiest er bewust voor om dit thema in november en december te doen, want dat is het begin van het stookseizoen.

Begin 2020 krijgen de basisschoolleerlingen in Hof van Twente nieuwe Duurzaamheidslessen. Dan staan de thema's Voedsel en Water centraal.

Meer berichten