Logo thuisintwente.nl


Foto:
Column Rick Escher

De Domela Passie

Jannes van der Wal. Wereldkampioen dammen en bijzonder mens. Hij werd onderwerp in een liedje van De Boegies ooit maar dat was meer een lolletje. Singer songwriter Meindert Talma pakt het grootser aan en wijdt een heel album aan Jannes in 2016. Op De Ballade van Jannes van der Wal bezingt hij de levensloop vol pieken en dalen van Jannes in 22 minuten en 2 seconden.

Iedereen boven de 40 zal Jannes kennen maar de vraag of dat ook voor Meindert Talma geldt durf ik wel met enige zekerheid met "nee" te beantwoorden. Hij heeft zichzelf de titel De Meest Onbekende Popster van Nederland toebedeeld. Meindert is inderdaad niet zo vaak op televisie en ook niet op de radio al weet ik dat niet zeker want ik kijk niet zoveel tv en luister ook niet zoveel radio. Ik lees wel veel over Meindert Talma want net als Jannes is Meindert een beetje eigenzinnig.

Ik ben geen expert op het gebied van de muziek van Meindert tot mijn spijt, maar ik hoop het nog wel te worden want wat ik tot dusver van hem gehoord heb spreekt me aan. Op 'Nu geloof ik wat er in de Bijbel staat', staan 9 door Meindert vertaalde folksongs uit de Anthology of American Folk music. Liedjes over god, moord en doodslag, bittere armoede, gezangen, psalmen en uitzinnige gospels die tussen 1927 en 1932 werden opgenomen. Het heeft me niet dichter bij onze lieve heer gebracht, maar mooi is het wel.

De plaat was mijn eerste kennismaking want ik had Meindert tot voor kort een beetje links laten liggen, volledig onterecht dus. Meindert blijkt een meester te zijn van de muzikale biografie. Hij bezingt hele voetbalelftallen op Balsturig en het leven van Hendrik Werkman en Jannes van der Wal. Onlangs verscheen zijn nieuwste album De Domela Passie over Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

Een passie gewijd aan het leven en werk van de oer-socialist. Domela Nieuwenhuis is al in de 19e eeuw vegetariër, feminist, voorvechter van algemeen kiesrecht en komt hij op voor mesnen die het nodig hebben. Iemand met idealen en principes en vast een man die zou afzien van zijn wachtgeld of het zou schenken aan mensen die het nodig hebben. Daar kunnen sommige politici met "een bepaalde levensstandaard" een voorbeeld aan nemen in mijn ogen. Domela Nieuwenhuis laat zich ook als één van de eersten in Nederland cremeren na zijn overlijden in 1919. Progressief tot in de kist.

Het leven van Domela Nieuwenhuis kent genoeg tragiek voor wel 10 Passies maar deze van Talma wordt niet meer overtroffen denk ik. Zowel vorm als inhoud zijn prachtig en muzikaal is het ook indrukwekkend. De uitvoering van de Domela Passie door Meindert Talma wordt mijn eerste concert van 2020. Die is in het Muziekcafé en dat is dan wel weer ironisch gezien de afkeer van Domela Nieuwenhuis van de kroeg. Stiekem hoop ik dat Meindert Talma de ballade van Jannes in de toegift gooit op 10 januari. Het wordt hoe dan ook bijzonder.

Rick Escher is marketeer bij Metropool

Meer berichten