Logo thuisintwente.nl


Thomas van der Gronde, Herman Finkers, Dennis Alink, Freek de Jonge en Leleane Lindenaar..
Thomas van der Gronde, Herman Finkers, Dennis Alink, Freek de Jonge en Leleane Lindenaar.. (Foto: )

Gezocht: acteurs voor 'Twentse film'

De uit Oldenzaal en Ootmarsum afkomstige filmregisseur Dennis Alink is op zoek naar Twentse acteurs voor zijn nieuwe speelfilm 'One Of Us'. Het gaat om drie hoofdrollen en verschillende bijrollen. De audities zijn in december. "Kort door de bocht genomen gaat het over Twentse jongens die naar Amsterdam gaan'', zegt Alink.

Door Hans Assink

Oldenzaal/Ootmarsum – De roots van regisseur en filmmaker Dennis Alink liggen in Twente en dat zijn eerste lange film een Twentse inslag heeft is dus niet zo verwonderlijk. Alink, woonachtig in Amsterdam, heeft er bewust voor gekozen. "Veel films uit Amsterdam geven een vertekend beeld van ons land. Het gaat bijna altijd over mensen uit de grachtengordel en vrouwen van middelbare leeftijd - heel eentonig.''
Alink wil laten zien dat er meer is dan alleen Amsterdam. "In Twente wonen ruim 600.000 mensen. Ik vind dat Twente - en überhaupt de provincie - cultureel weinig vertegenwoordigd is. Wat is de cultuur in Twente? Dat wil ik laten zien. Ik denk dat de culturele verschillen tussen Amsterdam en Twente groter zijn dan tussen Amsterdam en Berlijn en Parijs. Wat we willen laten zien is wat er gebeurt als je ouder wordt en op kamers gaat wonen. Dat bepaalt wie je bent ten opzichte van je omgeving; het volwassen worden. Wat is authentiek en wat is het om man te zijn en te worden als Tukker in Amsterdam? Het zijn totaal verschillende werelden en wie ben jij daarin - daar gaat de film over. Het is een Coming of Age film.''

Alink maakte eerder vier documentaires: Sluizer Speaks, Goin'Rectal, Freek (over Freek de Jonge) en Unknown Brood (over Herman Brood). One Of Us wordt een film van anderhalf uur. Thomas Mataheru en Jolijn van Rinsum zijn de producenten. Alink schreef het scenario samen met Thomas van der Gronde. "De film gaat over Tom, Niels en Jeroen die opgroeien in Ootmarsum en op 18-jarige leeftijd naar Amsterdam vertrekken om te studeren. Voor deze film zijn we op zoek naar jonge acteurs uit Twente. Spelervaring is geen vereiste, beheersing van de Twentse taal is een pré'', zegt Alink.

Met 'jonge acteurs' doelt Alink op de leeftijdsgroep van 16 tot 22. Met de acteurs van buiten Twente zijn al gesprekken gevoerd. Het grootste deel van de cast komt uit Twente, zo is de bedoeling. In december zijn de audities. Naast de drie hoofdrollen moeten er ook verschillende bijrollen worden ingevuld. Volgens Alink zijn er minstens tien Tukkers nodig. Figuranten kunnen zich ook aanmelden. "Zij kunnen ingezet worden bij een kroeggevecht'', aldus de regisseur.

De opnamen beginnen volgend jaar. "We gaan draaien in Twente en in Amsterdam, maar ook in Cannes en Berlijn'', zegt Alink. "Eén van de personages gaat in de film een rapportage maken over een filmregisseur, vandaar.'' Wanneer de film uitkomt? "Het zal waarschijnlijk 2021 worden. We gaan het niet afraffelen. We gaan het gewoon goed doen.'' Aanmelden kan via www.blanc.film/one-of-us.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden