Indrukwekkende ideeën tijdens EUREGIO Youth Battle
Logo thuisintwente.nl

Indrukwekkende ideeën tijdens EUREGIO Youth Battle

Gronau, Enschede, Doetinchem - Voor de tweede keer kwamen Nederlandse en Duitse jongeren en jongvolwassenen op 15 november bij elkaar om ideeën voor grensoverschrijdende samenwerking te ontwikkelen en te presenteren. De ideeënwedstrijd vond plaats in het stadion van de profclub De Graafschap, De Vijverberg, in Doetinchem. De ongeveer 30 deelnemers, in de leeftijd van 16 tot 25 jaar, deden mee in deels gemengde Nederlands-Duitse groepen. Het winnende team kon 5.000 € winnen om hun idee te realiseren.

In de bijzondere sfeer van het stadion konden Nederlanders en Duitsers in kleine groepen intensief brainstormen. De zeven uitgewerkte ideeën werden vervolgens in een korte pitch gepresenteerd aan een deskundige jury. De jury bestond uit Hans Martijn Ostendorp, directeur van De Graafschap, Katharina Vater, directeur van Wirtschaftsförderungsgesellschaft (ontwikkelingsmaatschappij) Gronau, ondernemer Lisanne Halleriet uit de Achterhoek, Isabel Testroet, directeur van Junge Uni Bocholt, en Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO. De moderatie was bij Sina Kuipers in goede handen.

Ook dit jaar hebben de jongeren diverse ideeën voor de grensoverschrijdende samenwerking aangedragen. Onderwerpen als generatieoverschrijdend samenleven in de EUREGIO en duurzaamheid waren een rode draad in de hoeveelheid aan ideeën.

Hoewel er veel indrukwekkende plannen werden gepresenteerd, was er uiteindelijk één groep die voorop liep. Het "EUREGIO Youth Parliament" overtuigde de jury en won dit jaar de Youth Battle. Met het prijzengeld van € 5.000,- heeft de Nederlands-Duitse winnende groep nu de mogelijkheid om binnen een jaar een jong platform op te zetten dat regelmatig bijeenkomt en ideeën inbrengt, zoals jonge grensoverschrijdende initiatieven of evenementtips in beide landen. De focus ligt niet op het politieke debat, maar op regelmatige uitwisseling en gezamenlijk werken aan nieuwe ideeën. Het EUREGIO-kantoor ondersteunt de jongeren in dit project.

"Het waren allemaal uitstekende ideeën, maar helaas kan maar één groep winnen. We kijken erg uit naar de uitvoering van het 'Youth Parliament'", zegt projectleider Stéphanie Woldringh.

Maar ook de ideeën die niet gewonnen hebben zijn een inspiratiebron voor grensoverschrijdend samenleven. En in 2020, wanneer de Youth Battle het derde jaar ingaat, is er een nieuwe kans om te winnen.

De EUREGIO Youth Battle werd financieel ondersteund door het Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten sowie Internationales van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden