Cursus Babygebaren voor Twentse ouders en professionals
Logo thuisintwente.nl


Foto: Marieke Zwartscholten

Cursus Babygebaren voor Twentse ouders en professionals

Nijverdal - Wil jij meer interactie met je baby? Komt je peuter nog niet goed uit zijn woorden? Kan je dreumes nog niet praten? Hoe handig zou het zijn als je kind kan vertellen wat er aan de hand is? Door het gebruik van babygebaren kunnen kinderen vanaf 8 maanden oud al met je communiceren! Leer deze gebaren tijdens de cursus babygebaren die start op donderdag 19 december 2019 in Nijverdal. Ouders, grootouders, gastouders zijn van harte welkom! Ook professionals die met jonge kinderen werken, kunnen aansluiten.

Babygebaren, wat is dat?

Hoewel een baby gemiddeld pas rond de 18 maanden echt begint met praten is hij al veel eerder fysiek in staat om te communiceren. Het praten, het bewegen van je mond, is onderdeel van de fijne motoriek. Het maken van bewegingen met je vingers, handen en armen valt onder de grove motoriek. De grove motoriek is bij een baby eerder ontwikkeld. Hierdoor kan hij eerder met zijn handen duidelijk maken wat hij wil, dan met zijn mond.

Tussen de 6 en 9 maanden zijn de hersenfuncties voldoende ontwikkeld zodat het kind de omgeving om zich heen kan opnemen en observeren. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig in de lucht of een eendje dat in de vijver zwemt. Een kind wil graag met je delen wat hij ziet of nodig heeft maar kan dat nog niet vertellen. Ze kunnen echter wel gebaren maken. Handig, want ze kunnen deze gebaren inzetten bij hun dagelijkse communicatie. Zo kunnen ze al vanaf 8 maanden oud vertellen wat ze willen, nodig hebben of buiten voorbij zien komen.

Spelenderwijs leren

Baby- en kindergebaar is een landelijke organisatie die gespecialiseerd is in activiteiten rondom babygebaren. Interactief leren staat hierbij voorop. Docente Saskia Schreurs vertelt: "Tijdens de hele cursus leren de deelnemers zo'n 50 gebaren. Die kun je inzetten bij je gesproken taal, maar we oefenen bijvoorbeeld ook liedjes waar die gebaren in voorkomen. Daarnaast oefenen we diverse activiteiten met gebaren en komen er veel voorbeelden en filmpjes voorbij. Een interactieve cursus met veel praktische tips die je de volgende dag al direct met je kleintje kunt uitproberen!"

3-delige cursus inclusief Babygebaren-startpakket of kennismakingsworkshop

Op donderdagavond 19 december start er een nieuwe, interactieve cursus babygebaren voor ouders. In drie lessen worden ruim 50 gebaren aangeleerd. Daarnaast oefenen de deelnemers met diverse activiteiten; voorlezen, liedjes zingen en spelletjes doen met gebaren. Les 2 en 3 vinden plaats op zaterdag 11 januari. Het is tevens mogelijk om alleen de 1e avond (de kennismakingsworkshop) bij te wonen. Je leert dan 15 basisgebaren en krijgt allerlei tips om het babygebaren tot een succes te maken. Meer informatie en direct inschrijven via saskia.schreurs@babygebaar.nl of via www.babygebaar.nl waar je meer info over de diverse mogelijkheden terug kunt vinden. We zijn ook te volgen op Facebook: Babygebaren Twente.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden