Logo thuisintwente.nl


Nieuw stadskantoor en gerenoveerd stadhuis Hengelo opgeleverd

Hengelo - Wethouder Claudio Bruggink neemt sleutel in ontvangst op 1 november zijn na een bouwtijd van ruim twee jaar het nieuwe stadskantoor en het gerenoveerde stadhuis in Hengelo opgeleverd. Wethouder Claudio Bruggink nam de sleutels in ontvangst. Gezamenlijk brachten de betrokken partijen een toost uit op de oplevering.

De gemeente Hengelo kan nu starten met de verhuizing naar het nieuwe, duurzame stadskantoor en het volledig gerenoveerde stadhuis. Naar verwachting neemt de gemeente in februari 2020 de gebouwen in gebruik. Jeroen Gietema, adjunctdirecteur bij Trebbe namens Bouwcombinatie stadskantoor Hengelo: "Een ontwikkeling als deze waarin meerdere deelprojecten en disciplines samenkomen zoals de herinrichting van het gebied, de restauratie van het stadhuis en de nieuwbouw van het stadskantoor, kan alleen slagen als de mensen van de verschillende betrokken partijen optimaal met elkaar samenwerken. Dat is heel erg goed gelukt en daar ben ik trots op."

Het nieuwe stadskantoor
Het nieuwe stadskantoor is gesitueerd tussen het huidige stadhuis en de Deldenerstraat en omvat ongeveer 8.000 m2  kantoorruimte, 900 m2  publieksruimte en een parkeerkelder van circa 2.200 m2

Bouwcombinatie Stadskantoor Hengelo en TBI-onderneming Croonwolter&Dros tekenden voor de realisatie. Mark Bokdam, bedrijfsleider Van Wijnen Eibergen, namens Bouwcombinatie Stadskantoor Hengelo: "Als bouwcombinatie delen we de visie van de gemeente om te kiezen voor écht duurzame oplossingen. Het stadskantoor is wat dat betreft een uitstekend voorbeeld!"

Het nieuwe stadskantoor is op en top geïsoleerd met vlaswol, er is triple glas geplaatst en LED-verlichting. Op het dak, dat grotendeels een sedumdak is, zijn 260 zonnepanelen geplaatst. In de toekomst wordt het gebouw aangesloten op het Warmtenet. Het ontwerp is van EGM Architecten en laat zich kenmerken als eigentijds. In het exterieur zijn verwijzingen terug te vinden naar elementen uit de streek. De Hengelose staaltechniek, vakwerkboerderijen en zouttorens.


Het stadhuis
TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep en Bouwbedrijf Hoffman renoveerden het stadhuis. Ook hier verzorgde Croonwolter&Dros de installaties. Het monumentale stadhuis uit 1963 met een oppervlakte van 11.700 m², heeft een nieuwe functionele indeling gekregen naar het ontwerp van EGM Architecten en HVE architecten, waarbij de bestaande inrichting zoveel mogelijk behouden is gebleven en is versterkt. De hal heeft zijn oude functie als centraal en levendig binnenplein teruggekregen en wordt nog meer een plek voor (culturele) evenementen en bijeenkomsten. Specifieke stijlelementen zijn bewaard gebleven, zoals het mozaïek-kunstwerk in de Burgerzaal, maar ook de plafondplaten, enkele karakteristieke deuren en lampen in de centrale hal. Er zijn zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt en waar mogelijk, onderdelen hergebruikt. Dit monumentale pand is met een passerelle op de eerste verdieping verbonden met het nieuwe stadskantoor. Dennis Dibbets, namens bouwcombinatie Koopmans-Hoffman: "De aansprekende renovatie van het stadhuis was voor ons een fantastische uitdaging. We hebben altijd in goede harmonie met de gemeente Hengelo het gezamenlijk einddoel voor ogen gehouden. Ook de samenwerking en afstemming met Trebbe en Van Wijnen is prima verlopen. Een prestatie om met recht trots op te zijn. Echt een aanwinst voor de stad en haar inwoners!' Ook Richard Markink, projectleider bij Croonwolter&Dros is trots. 'Het gaat
hier om een complexe renovatie en een ambitieus nieuwbouwproject. We hebben met een enthousiast team zeer intensief samengewerkt. Ik ben trots op het team en het eindresultaat."

Krachtige impuls aan de binnenstad
Het nieuwe stadskantoor en het gerenoveerde stadhuis geven de binnenstad een krachtige impuls. Door de gemeentelijke organisatie in de binnenstad te vestigen, trekt de gemeente meer bezoekers naar de binnenstad, waaronder ook de werknemers van de gemeente Hengelo. Verantwoordelijk wethouder Claudio Bruggink: 'Wij zijn met het aftellen begonnen voor onze terugkeer naar de binnenstad! Vanaf nu wordt onze huisvesting ingericht en vanaf 3 februari is iedereen welkom in ons mooie nieuwe stadskantoor en het prachtig gerenoveerde stadhuis. Tot dan."
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden