IVN wandeling Blinden en slechtzienden
Logo thuisintwente.nl


Foto: Picasa

IVN wandeling Blinden en slechtzienden

Enschede - Het IVN (Instituut Voor Natuureducatie) afdeling Enschede is een actieve afdeling met zo'n 80 leden. Zij verzorgt niet alleen regelmatig publiekswandelingen en schoolwandelingen voor basisschoolleerlingen, ook organiseert ze natuuractiviteiten voor rolstoelgebruikers en demente bewoners van een verzorgingshuis. IVN Enschede wil graag wil de natuurbeleving bij deze doelgroepen vergroten door mensen mee naar buiten te nemen.

Een zeer lastig te vinden groep mede-inwoners van onze stad en regio zijn de blinde en slechtziende mensen. Voor hen is het soms moeilijk naar buiten te gaan om te kunnen genieten van de natuur. De IVN afdeling Enschede heeft een tiental slechtzienden bereid gevonden om met het IVN op ontdekkingstocht te gaan in het Stroinksbos in Enschede.

Een aantal van hen is lid van de Maculavereniging en een aantal komt vanuit het Diagnosecentrum Bartiméus Hengelo.

Eenvoudig gezegd is Macula-degeneratie is een oogaandoening waarbij sommige mensen een wazige of donkere vlek zien die overal zit waar je naar kijkt. Anderen zien ook vervorming van het beeld. De aandoening zit in het netvlies waardoor de gezichtssterkte snel afneemt. Een bril helpt niet.

De organisatie Bartiméus is er voor alle mensen in Nederland die slechtziend of blind zijn. Samen met familieleden, professionals in zorg of onderwijs en overheden en bedrijven, stellen zij alles in het werk om mogelijk te maken dat mensen met een visuele beperking het leven kunnen leiden dat bij hen past.

Op 4 november was het zo ver. De "aftrap" van deze bijzondere wandeling (slechts 3 IVN afdelingen in Nederland bieden deze wandeling aan) werd gedaan door de wethouder van Enschede de heer Arjan Kampman. RTV Oost - die een neus heeft voor opvallend nieuws - was daarbij aanwezig. Uitzending 28 november a.s.

Rond 14.00 uur had het gezelschap zich verzameld aan het Stroink en ging in 3 groepjes op stap met IVN natuurgidsen. Onderweg werd o.a. stilgestaan bij de verschillende soorten boomschors, de geur en vorm van paddenstoelen, hulst met en zonder besjes, de functie van dood hout in een bos, oeroude varens en hun sporen, en vooral de geur van het herfstbos, die we overal roken.

Het was een gevarieerde wandeling, soms over bruggetjes, tussen open weilanden door en soms - vanwege de grillige boomwortels – ook over best spannende paadjes. Na afloop konden een opgezet eekhoorntje, goudvinkje en mol van dichtbij bewonderd worden en de vacht/verenkleed gevoeld.

En daarna was het tijd voor koffie/ thee met wat lekkers in het Stroinkshuis. Er werd nog gezellig nagepraat over ieders ervaring en er werden contacten uitgewisseld. Een zeer geslaagde eerste wandeling, voor herhaling vatbaar wat betreft de aanwezige wandelaars en ook de IVN gidsen.

IVN Enschede is van plan deze wandelingen vaker te organiseren en roept via de publicatie op TV en in de krant, om blinden en slechtzienden zich bij IVN Enschede te melden.

Dat kan door contact op te nemen met het secretariaat van IVN Enschede; telefonisch via 06-47270894 of per e-mail IVNenschedesecretariaat@gmail.com

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden