Logo thuisintwente.nl


Tijdens het ligconcert bespelen Martijn en Stefan hun eigen vleugel.
Tijdens het ligconcert bespelen Martijn en Stefan hun eigen vleugel. (Foto: )

Maak kennis met het ligconcert; Almelose broers helpen bij ontvluchten dagelijkse sleur

ALMELO - Luisteren naar rustgevende pianoklanken terwijl je op een bedje ligt in een concertzaal. Op zondag 24 november kan het in het Van der Valk Theaterhotel in Almelo wanneer de broers Stefan en Martijn Blaak hun geboorteplaats trakteren op de Canto Ostinato. "Voor het eerst in lange tijd maakt het Twentse publiek opnieuw kennis met het fenomeen ligconcert." Aan het woord is Stefan Blaak.

Om het de vingervlugge musici niet onnodig lastig te maken, zijn het dus de bezoekers die op de ligmatjes plaatsnemen en niet de pianobroeders zelf. Ondanks dat ze nog niet de landelijke bekendheid genieten van die twee andere pianobroers: Arthur en Lucas Jussen, traden ze al wel door het hele land op en gaan ze zelfs de grens over.

Als we Stefan mogen geloven, beleefde Twente onlangs na lang uitblijven de terugkeer van het fenomeen ligconcert. De kapel van bezinningscentrum de Zwanenhof in Zenderen werd door de Almelose broers opgeluisterd met hun eerste ligconcert in hun geboortestreek. Stefan maakt er geen geheim van: "Het werd hoog tijd om onze streekgenoten opnieuw kennis te laten maken met dit fenomeen."

In Theaterhotel Almelo nemen Stefan en Martijn ieder plaats achter hun eigen vleugel. "Hieromheen liggen dan de concertbezoekers heel knus te luisteren op hun bedjes. Maar zitten mag natuurlijk ook", zo vergunt Stefan de bezoekers enige belevingsvrijheid. "De bedoeling is een intieme sfeer te creëren met een meditatief karakter."

De ligbedjes waren in Zenderen gevuld met een gemêleerd publiek. "Jong en oud. Daar mikten we ook op. Veel kaarten waren niet beschikbaar. Tóch hadden we een relatief goed gevulde kapel in Zenderen. Ligconcerten worden natuurlijk niet zo massaal bezocht als normale (piano)concerten. Dat zou de intimiteit wegnemen. Daarom is er ook maar beperkt ruimte. We vinden het geweldig dat onze muziek deze mix van enthousiaste mensen op de been weet te brengen. De Canto Ostinato is zelf namelijk ook een mix", aldus Stefan.

Dit legt Stefan verder uit: "Het is een mix van klassiek en hedendaagse popmuziek. In het begin kabbelt het maar een beetje voort, maar op den duur hoor je wel degelijk een herkenbare melodie opdoemen." Dat het muziekstuk in het begin lang voortkabbelt, is terug te zien in de naam die het aanvankelijk droeg: Perpetuum. Latijn voor blijvend. Componist van het stuk is wijlen Simeon ten Holt (1923-2012). Hij vervaardigde het sferische muziekstuk tussen 1973 en 1976.

Stefan: "Simeon ten Holt zei ooit dat de Canto Ostinato een ritueel is dat je moet ondergaan. Dat is ook hoe wij het zien. Zo willen we het met behulp van deze intieme en kleinschalige setting ook doen overkomen. Rustgevende en realiteit ontvluchtende muziek past in de tijd waarin we leven. Mensen willen steeds meer weg uit de dagelijkse sleur. Ligconcerten helpen daarbij."

Klassiek pianist en componist Jeroen van Veen was in 2006 – samen met zijn vrouw - de eerste die met ligconcerten experimenteerde. Stefan en Martijn zijn dus bepaalde niet de eersten. Samen met Theaterhotel Almelo besloten ze zich toe te leggen op deze ligconcerten. Stefan en Martijn wisten van tevoren dat het muziekstuk van eigen bodem bij liefhebbers van klassieke muziek geen introductie behoeft. Dat bleek recentelijk weer. De Canto Ostinato behaalde een vijfde plek in de Hart & Ziel Lijst van NPO Radio 4. Daarnaast gaf het goed bezochte optreden in de Zwanenhof ook aan dat er in Twente een publiek is voor de rustgevende pianomuziek.

"Wij als pianisten benaderen het stuk dan wel als klassieke muziek, het zit eigenlijk meer tussen klassiek en hedendaagse popmuziek in. Zonder afbreuk te doen aan deze twee pianogrootheden, zou je de pianoliteratuur van de Canto Ostinato kunnen vergelijken met de romantische werken van een Chopin of Schumann. De Ostinato is namelijk ook een beetje romantisch van aard.

De komende weken gaat het duo eerst nog de landsgrenzen over met normale pianoconcerten in plaatsen als Hamburg en Antwerpen. Na Theaterhotel Almelo staan er even geen nieuwe ligconcerten meer op het programma voor het duo Blaak.

Kaarten reserveren

Aansluitend aan het concert vindt er een lunch plaats die bij de prijs is inbegrepen. Al meer dan de helft van de kaarten is verkocht. Kaarten kosten 37,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.theaterhotel.nl

De broers hebben ook een eigen site waarop al hun concerten staan: www.pianoduoblaak.nl

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden