Logo thuisintwente.nl


Geen vogel blijft ongefotografeerd, geen natuurgebied onbezocht door Hennie Gunnink.
Geen vogel blijft ongefotografeerd, geen natuurgebied onbezocht door Hennie Gunnink. (Foto: )

Hennie Gunnink: Grenzeloze passie voor vogels

ENSCHEDE - Hennie Gunnink (62) is vogelspotter en een groot natuurliefhebber. Geen natuurgebied blijft door de avontuurlijke Enschedëer met zijn camera onbezocht. Over spectaculaire vogelschouwspelen en machtige roofvogels. "Ik hoop dat ik met mijn bevlogenheid mensen kan enthousiasmeren dit ook te gaan doen."

Al van kinds af aan is Hennie Gunnink gepassioneerd natuurliefhebber. Op regelmatige basis levert hij foto's aan voor weekkranten. Veelal van vogels. Een groot liefhebber is hij van alles wat met de natuur te maken heeft. Maar met vogels heeft hij het meest. En dat is niet zo gek als je kijkt naar zijn ouders en grootvader. Zijn ouders hadden een dierenspeciaalzaak waar Gunnink vaak meehielp en zijn vader en opa hielden thuis zelf gevangen vogels. "De technieken die ze gebruikten om de vogels te vangen waren destijds al illegaal en zijn dat nu nog. Er werd toen echter minder streng gecontroleerd dan nu. Geen vogeltje was veilig voor de vangnetten en klepkooitjes. Mensen die zelf vogels vingen en in volières stopten zoals mijn opa en vader, werden vöggelkearls genoemd. Ikzelf deed hier niet aan mee maar ben wel besmet geraakt met de vogelliefhebberij-bacterie."

Gunnink heeft een passie voor alle aspecten van de natuur maar vogels vormen absoluut de hoofdmoot. "Ik zit zo in elkaar dat ik alles wil weten over vogels. Ik durf wel te stellen dat ik alle in Nederland voorkomende vogels ken. Het komt eigenlijk niet voor dat ik een vogel zie die ik niet bij naam kan noemen." Zijn met vogelfoto's vol gehangen woonkamer getuigt van zijn grote passie. "Ik kan ze allemaal benoemen en erbij vertellen waar ik de foto heb genomen.'' Te zien zijn onder meer het baardmannetje, de zeearend, flamingo en de brandgans.

"Ik stap weleens op de boot met eensgezinde vogelliefhebbers. We gaan dan veelal naar het noorden van het land: Friesland of Drenthe bijvoorbeeld. In Friesland vind je natuurlijk veel water. En dat betekent vogels. Heel veel vogels. Ik ben met deze mensen in contact gekomen via Facebook. Inmiddels zit ik in een Facebookgroep genaamd 'Enschede Natuurlijk'. Honderden vogelliefhebbers maken hier deel van uit."

Als je Gunnink hoort praten, zou je denken dat er een leven lang natuurfotografie achter hem schuilgaat. Toch heeft hij zich pas sinds acht jaar volledig toegelegd op deze hobby. In 2012 ging Gunnink met vervoegd pensioen na een 39-jarig dienstverband bij Grolsch als operator. "Ik kon drie diensten draaien en meer gaan verdienen maar dat wilde ik niet. Ik koos ervoor met vervroegd pensioen te gaan zodat ik alle tijd had om mijn hobby uit te voeren."

Wijlen broer Hans Gunnink was stadsarchivaris bij de gemeente Enschede. Hij heeft een heel eind kunnen graven in de familiegeschiedenis. "Hieruit bleek dat onze familie een rijk textielverleden kent met generaties van honderden jaren terug, onder meer als thuiswevers." Samen met zijn broers Hans en Arjan vormt Hennie de generatie die een einde heeft gemaakt aan deze lange textieltraditie. "Werken in een weverij is niet iets dat ik lang zou kunnen blijven doen. Het is werk puur om geld te verdienen. Je doet je werk en keert vervolgens met niets terug naar huis. Niets om mee verder te gaan of over na te denken. Je zet je verstand op nul."

Hoe de vogelliefhebberij ervoor staat? ''Het zijn er een stuk minder dan voorheen. Wie heeft er tegenwoordig nog een volière thuis? Postduivenverenigingen? Ze zijn er nog maar het mag geen naam hebben." Is het dan zo treurig gesteld met de vogelliefhebberij? Volgens Gunnink is er nog hoop. En die wordt geboden door jonge mensen die de camera oppakken om vogels te fotograferen. "Bij Enschede Natuurlijk zitten ze er ook tussen. Ze hebben de beschikking over de meest geavanceerde technische snufjes. In mijn tijd, nog voordat ik deze hobby serieus ging beoefenen, had ik dat natuurlijk niet. Ik was aangewezen op mijn pocketcameraatje. Uiteraard ben ook ik meegegaan met het digitale tijdperk. Ik heb inmiddels een dure telelenscamera."

Voor Hennie Gunnink geven weinig dingen in het leven een grotere kick dan het vinden van een vogel waarnaar hij op zoek was. In een vogelhutje zitten is niks voor de avontuurlijke Gunnink. "Ik ga liever op zoek. Je hebt geluk nodig. Over geluk gesproken. Ik trof eens een mannetjes sperwer die net een groenling had gevangen. Ik had uitzicht op een veld met uitgebloeide zonnebloemen en daar zat de sperwer op een open plek met zijn pas gevangen prooi. Klik! Gelijk op de gevoelige plaat. Dat soort foto's zijn uitzonderlijk en maak je zelden."

Gunnink is geïnspireerd door programma's als De Baardmannetjes van Omroep Max. De naam van dit humoristische en informatieve programma is een verwijzing naar de bebaarde gezichten van beide heren en het vogeltje het baardmannetje. "Bijna niemand weet dat dit vogeltje in Nederland voorkomt. Maar ik heb hem gefotografeerd. Wat ik hoop is dat ik door mijn bevlogenheid mensen kan enthousiasmeren ook te gaan vogel spotten", besluit een uitvertelde Hennie Gunnink terwijl hij nog een laatste slok neemt van zijn Grolsch koffiekopje.

 

Meer berichten