Logo thuisintwente.nl


Jeroen Arends (midden in het groen) en Sabine Arends (daarvoor in het roze) doen al jaren mee aan de Landgoed Twente Marathon.
Jeroen Arends (midden in het groen) en Sabine Arends (daarvoor in het roze) doen al jaren mee aan de Landgoed Twente Marathon. (Foto: )

Hardloopduo geniet van de gemoedelijkheid van de Landgoed Twente Marathon

Twente - Alweer voor de twaalfde keer vindt de Landgoed Twente Marathon zaterdag 12 oktober plaats. Net als voorgaande jaren wordt Nationaal Landschap Noordoost-Twente doorkruist met een route die langs bekende herkenningspunten als de landgoederen Singraven en De Hulst voert. De ervaren hardlopers Jeroen en Sabine Arends doen achtereenvolgens voor de vijfde en zesde keer mee. "Het verveelt nooit."

Het getal twaalf staat dit jaar niet alleen voor de datum van de marathon. Het toeval wil dat het dit jaar ook de twaalfde editie is van de door de Denekamper loopgroep Dionysos georganiseerde loop. Sabine was vijf maal eerder van de partij. "Het verveelt nog altijd niet", aldus de Oldenzaalse die al sinds 1996 vertrouwd is met de hardloopschoenen rond haar voeten. "De laatste drie keer heb ik de marathon samen met mijn man Jeroen gelopen. Afwisselend lopen en fietsten we dan met elkaar mee."

Sabine stopt bij elke tussenstop om te genieten van de vele Twentse streekproducten die worden aangeboden zoals bijvoorbeeld een borrel of een ambachtelijk stuk kaas. ''Maar ook bijvoorbeeld ook plaatselijke koren en straattheater passeren de revue om de marathon regionale cultuur mee te geven. Hier doen we het ook een beetje voor. Het is meer dan alleen het hardlopen. De hele entourage en gemoedelijke sfeer spreekt ons aan. Menigeen praat tijdens het hardlopen ook met zijn of haar metgezel."

"Voor de fanatieke en doorgewinterde marathonlopers is de gemoedelijkheid van een Landgoed Twente Marathon wel een omschakeling", weet Jeroen. "In plaats van stug doorlopen en die ruim 42 kilometer uit te lopen, gaat het bij de Landgoed Twente Marathon juist om alles erom heen. De fanatieke atleten begrijpen dat ook, hoewel ze doorgaans niet al te lang wachten bij de tussenstops."

Zoals gebruikelijk voert de marathon langs bekende en pittoreske stukken van het Nationaal Landschap Noordoost-Twente zoals de landgoederen Singraven in Denekamp, De Hulst in Oldenzaal en De Wilmersberg in De Lutte, maar bijvoorbeeld ook Arboretum Poortbulten in De Lutte en het gemeentehuis van Denekamp. Het parcours begint en eindigt in De Lutte. "Voor veel mensen van buiten Twente die voor het eerst meedoen, zijn deze plekken allemaal nieuw", aldus Sabine. "Ze zijn onder de indruk van de schoonheid van het heuvelachtige Twentse landschap en de vele landgoederen en boerderijen die hier te bewonderen zijn. Daarnaast maakt het me trots om al die kleurrijke accenten te horen.''

De Landgoed Twente Marathon overstijgt volgens Sabine de regio. ''Het is een mooi uithangbord voor deze streek. Mensen uit het westen van het land, Limburg en Duitsland doen jaarlijks massaal mee. Het is leuk om met hen tijdens en na afloop van de marathon te spreken en te ontdekken dat ze onder de indruk zijn van dit unieke stukje Twente."

Het echtpaar Arends loopt meerdere keren in de week een vaste afstand van 11 kilometer in de omgeving van hun huis in Oldenzaal. "Hierdoor hebben we een mooie basisconditie opgebouwd. Dat is nodig indien je de marathon succesvol wil uitlopen", aldus Sabine. Naast dat het duo meerdere malen de Landgoed Twente Marathon liep, hebben Sabine en Jeroen eveneens de Enschedese Menzis Singelloop en de Halve Marathon Oldenzaal op hun naam staan. "Dat is toch anders. Je loopt dan door een stad."

"Het gevaar van de Landgoed Twente Marathon zit hem in de staart", weet Jeroen uit ervaring. "In de laatste 8 tot 10 kilometer wordt het pas écht zwaar. Met name de mensen die hem voor het eerst lopen, ondervinden dat. De eerste keer dat ik meedeed, liep ik hem samen met een vriend van me. Ikzelf had toen al de nodige hardloopervaring, maar voor hem was het wel even afzien. We wisselden elkaar af als fietser en als loper. In dit geval heb ik het overgrote deel moeten lopen en heeft hij gefietst. Het is belangrijk dat je van origine een loper bent en een goede tred weet te houden."

Jeroen vervolgt: "Ik heb weleens meegemaakt dat een ietwat overmoedige en luid puffende jongeman me voorbij snelde. Hij ging wel erg hard en ik ging ervan uit dat hij binnen afzienbare tijd uitgeput zou zijn en ik hem weer tegen zou komen. Dat gebeurde niet omdat hij ergens verderop een verkeerde kant op was gegaan en op het parcours van een andere afstand terecht was gekomen. Je moet niet overmoedig worden en denken dat het zo snel mogelijk moet. Na dieruim 42 kilometer ben je bekaf en heb je zware benen. Toch is het de moeite waard. Je bent moe maar voldaan. En natuurlijk een geweldige ervaring rijker", besluit Jeroen.

Het afwisselende en voornamelijk onverharde parcours verschilt dit jaar op een paar lichte wijzigingen na nauwelijks van voorgaande edities. Voor de route zie de website www.landgoedtwentemarathon.nl

Meer berichten