Logo thuisintwente.nl


Erik Hagelstein: "Wij kunnen wel fijn spelen, maar het moet mensen raken, anders houdt het op." (foto Boudewijn Lahaye)
Erik Hagelstein: "Wij kunnen wel fijn spelen, maar het moet mensen raken, anders houdt het op." (foto Boudewijn Lahaye) (Foto: )

Over Joe Cocker, zijn liedjes, zijn leven: Tribute in Wilminktheater door Cry Me A River Band

Enschede - Erik Hagelstein is journalist, zanger en presentator. Het is een combinatie van de laatste twee professies waarmee hij met de Cry Me A River Band op tournee gaat met The life of a man, Joe Cocker. Vrijdag 11 oktober staat hij op het podium van het Wilminktheater.

Als beginnend journalist was Hagelstein al eerder in Enschede. "Mijn eerste zes jaar als journalist werkte ik bij dagblad Tubantia", vertelt de Doetinchemmer. Voor die tijd zong hij al in bands. "Maar in Enschede lag dat een paar jaar stil. Ik kende daar het circuit niet."

Dat hij vrijdag in Enschede optreedt, vindt hij superleuk. Op het podium brengt hij samen met de band een dwarsdoorsnee van het werk van Joe Cocker. "We brengen een repertoire uit zijn hele carrière, aangevuld met beelden en mooie anekdotes over zijn leven." Na de pauze komt er, dat kan niet missen, een blokje Woodstock. Met natuurlijk With a little help of my friends. "Je kunt niet Cocker doen zonder dat lied", benadrukt Hagelstein.

Hagelstein zingt vanaf zijn twintigste covers, ook van Cocker. Hij heeft bijna al het werk van de Engelse zanger. "Ik heb hem twee keer live zien optreden en ik was altijd onder de indruk. Zelf heb ik ook wel een beetje dat rauwe."

Een dag na Cockers dood in december 2014 zette Hagelstein iets op Facebook over wat Cocker voor hem betekende en besloot een Joe Cocker band op te richten. "Dat spookte al eerder door mijn hoofd. Ik had er met vrienden over gesproken maar er was nooit een stap gezet." Kort na de dood van zijn idool moest het er toch van komen; Hagelstein belde een aantal mensen en binnen een halve dag was de formatie rond. Het eerste optreden was in februari 2015 bij de Radstake in Varsseveld. Vorig jaar kwam Hagelstein in contact met boekingskantoor Friendly Fire en dat resulteerde in een theatertour met de band. "Vijf jaar na de oprichting van de band hebben we onze eerste tournee. Zelf heb wel wat theaterervaring, maar niet op deze manier. Eerder was ik een deel van de zang bij een soulshow. Nu ben ik de frontman. Je probeert Cockers werk zo goed mogelijk te vertolken, dat maakt het wel spannend."
"Het meest bijzondere aan Cocker? Dat is de intensiteit waarmee hij zingt en beweegt. Het komt uit zijn tenen. Hij slaagde er in om altijd volle bak te gaan. Ongelooflijk. Zijn sterke punt was dat hij liedjes echt zijn eigen draai kon geven. Dan speelde hij een cover, maar was vaak beter dan het origineel. Daardoor kent iedereen hem ook."

"Weet je wat grappig is? Toen in net bij Tubantia werkte zag ik Randy Newman optreden in de Twentse Schouwburg. Ik heb nooit kunnen bevroeden dat ik veertig jaar later zelf op dat podium zou staan met liedjes van onder andere Randy Newman. Pareltjes zijn dat."

Zie ook de website www.wilminktheater.nl

Meer berichten