Logo thuisintwente.nl


Het Volk brengt de voorstelling 'Het vermoeden van Poincaré' in Het Punt in Vroomshoop.
Het Volk brengt de voorstelling 'Het vermoeden van Poincaré' in Het Punt in Vroomshoop. (Foto: )

Toneelgroep Het Volk wil het publiek verrassen

Vroomshoop – Toneelgroep Het Volk brengt op zaterdag 5 oktober de voorstelling Het vermoeden van Poincaré in Het Punt in Vroomshoop.

In Het vermoeden van Poincaré zijn Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver voor langere tijd tot elkaars aanwezigheid veroordeeld, omdat het Alpenchalet waarin zij zich bevinden door hevige sneeuwval geïsoleerd is geraakt. Door de situatie worden ze gedwongen elkaar beter te leren kennen, maar de taal blijkt een enorm obstakel in het wederzijds begrip.

Het Volk werd opgericht in 1976. Ze willen toegankelijk en herkenbaar theater maken waarin hun liefde voor de Nederlandse taal voorop staat. Maar hoe komen de heren nou op het maken van een toneelstuk gebaseerd op een wiskundig vermoeden van Poincaré? "Een eenvoudig bericht in een krant bracht ons op het idee. In het artikel werd over het Vermoeden van Poincaré gesproken als onbegrijpelijke wiskundige stelling. Juist die abracadabra inspireerde ons", zegt Bert Bunschoten. "Raadselachtigheid en vervreemding tegenover de alledaagse werkelijkheid. Dat roept vragen op bij de kijker en biedt stof tot nadenken, dat boeit ons".

Een ander terugkerend thema in de voorstellingen is het mannelijk onvermogen. "De eeuwige strijd van de man om zich op een bevredigende wijze door het leven heen te werken, het is op duizenden manieren vorm te geven. De man is en blijft een van de meest trieste schepsels die zich op deze aarde voortbeweegt", zo verwoordt Wigbolt Kruijver. Aanvang 20.00 uur. Kaarten 17,50 euro.

Meer berichten