Logo thuisintwente.nl


De hiphopvoorstelling B-BOY wordt een explosieve breakdanceperformance met vijf dansers. Kom dat zien in Schouwburg Hengelo. (foto: Thijs Huiz)
De hiphopvoorstelling B-BOY wordt een explosieve breakdanceperformance met vijf dansers. Kom dat zien in Schouwburg Hengelo. (foto: Thijs Huiz) (Foto: )

Explosieve breakdanceperformance in Schouwburg Hengelo

Hengelo - De hiphopvoorstelling B-BOY van Maas theater en dans is op donderdag 10 oktober te zien in Schouwburg Hengelo. Het is een explosieve breakdanceperformance met vijf dansers geregisseerd door Jolanda Spoel. B-BOY biedt een theatraal kijkje in het leven van vijf jongens en de wereld van het battelen.

''Vijf virtuoze dansers verkennen hun fysieke grenzen en gaan daarbij tot het extreme. In een aaneenschakeling van spelletjes en rituelen zoeken zij de confrontatie met zichzelf en met elkaar op. Ze ontleden battlecodes, delen hun blessureleed en zijn open over het oneindige trainen en de onderlinge rivaliteit. Ook zijn ze niet bang hun ongezouten mening te geven over elkaars skills and fails'', zo laat Schouwburg Hengelo weten over deze bijzondere voorstelling.

Gewapend met het laatste beetje street cred dat ze nog heeft, dompelt theatermaker Jolanda Spoel zich onder in de wondere en explosieve wereld van de breakdancebattles om er vervolgens een eerlijke voorstelling van te maken met én over breakdancers, over hun worsteling met het dagelijks leven in de kunsten.

Jolanda: ''Het is een voorstelling waarin film en theater, het echte leven en fictie naadloos in elkaar overlopen.''

"B-BOY is een ode aan breakdancers'', vertelt Jolanda. ''Als theatermaker wil ik echter niet alleen de acrobatische virtuositeit van breakdance uitlichten, maar ook de vertelkracht want die is veel groter dan vaak wordt gedacht. Ik ga op zoek naar parallellen tussen de battle wereld en het echte leven."

Waarom deze voorstelling?
Jolanda: "Hiphop past bij ons jonge publiek, bij de grootstedelijke programmering van het Maaspodium en sluit goed aan bij onze stad Rotterdam. Van de Nederlandse breakdancescene ligt hier een grote bakermat."


Hoe kwam je uit bij deze vijf dansers?
"Het zijn breakers, maar ze hebben elk een heel andere approach. De een is van de explosieve powermoves, de ander danst lyrisch en weer een derde blinkt uit in lenigheid. Dat maakt ze heel karakteristiek. Bij Maas houden we ervan om persoonlijkheden op het podium te zien."


Is breakdance sport of kunst?
"Dat wat breakdancers moeten doen om super goed te worden is topsport. Maar de oorspronkelijkheid die je nodig hebt, schurkt heel hard aan tegen de kunsten. Als je zoveel creativiteit en virtuositeit aan de dag moet leggen, dan ben je wat mij betreft evenveel kunstenaar als topsporter."


Hoe haal je breakdance van de cypher (battle-kring) naar het theater?
"Bij breakdance in zijn meest oorspronkelijke vorm probeer je, meestal in 30 seconden, mooier, sterker en oorspronkelijker te zijn dan de ander en er je eigen flavour aan te geven. Sinds breakdance naar het theater is gekomen, onderzoeken we wat je nog meer met je lichaam kan vertellen, hoe je een langere boog kunt maken en hoe je zo goed mogelijk iets kunt vertellen mét elkaar."


In elke voorstelling worden de b-boys verrast met een guest-appearance. Wat is de rol van de gast?
''Ontregelen. Zij zitten daar met vijf alfamannetjes en dan op een gegeven moment is er een scène die de boel even flink op scherp zet. Mij leek het leuk om een tegenovergestelde energie op het podium te zetten, bijvoorbeeld met een b-girl. Dat heeft effect op die vijf jongens."


Je voorstelling is voor 90 procent echt waar. Ga je documentair theater maken?
"Ik ben geïnteresseerd in het verhaal van de dansers, in wat breakdance betekent in hun leven. In hoeverre definieert het hen? Waar staat het voor? In de cypher zijn we geïnteresseerd in wat je kan, in het theater in wie je bent met wat je allemaal kan. Die eigenheid mag er altijd in doorsijpelen."

De voorstelling begint om 19.30 uur. Kaarten zijn te koop vanaf 11 euro.

Meer berichten