Logo thuisintwente.nl


Museumfabriek: Op sterrenjacht

Enschede - Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van de sterrenwacht Coenraad ter Kuile, dat zich op het dak van De Museumfabriek in Enschede bevindt, is het mogelijk om komende herfst op sterrenjacht te gaan.

'Op sterrenjacht' omvat een programma van shows, colleges, workshops en activiteiten in de Makerspace. Hoogtepunt van het programma is de komst naar het museum van de oudste nog werkende sterrenprojector ter wereld, gemaakt door de firma Zeiss uit Jena in 1924.

De projector is eigendom van het Museon in Den Haag, waar de projector ondergebracht werd na een brand in het planetarium in Den Haag in 1976. Nu, na meer dan veertig jaar, is de projector gerestaureerd door twee Twentenaren: de hobbyastronomen Romke Schievink en Ewout Bakker.
Tijdelijk wordt de projector in De Museumfabriek geplaatst, waar speciaal hiervoor een 6 meter hoge koepel met een diameter van 10 meter wordt gebouwd. Hier wordt de laatste hand gelegd aan de restauratie en worden er planetariumshows gegeven door de sterrenexperts, die bijgewoond kunnen worden door het publiek.

Duizenden uren zitten er al in de restauratie. Een heel stelsel van radartjes, aangedreven door elektromotoren zorgt ervoor dat de sterren precies zo bewegen als in werkelijkheid. Elke ster wordt op de koepel geprojecteerd met een lampje. ''Deze oude projector is veel overtuigender dan de moderne planetaria met digitale beamers die minder contrastrijk zijn'', zo laat een woordvoerder van het museum weten. ''Hierdoor ervaar je de diepzwarte hemel zonder strooilicht van steden of moderne beamers.''

Naast het planetarium wordt de bezoeker getrakteerd op allerlei activiteiten. Er zijn lezingen en workshops voor het maken van een zonnestelselmobiel en het doen van raketproefjes. ''Bij helder weer kun je zelfs enkele avonden in onze eigen sterrenwacht, in de toren van De Museumfabriek, door een telescoop naar de sterren turen.''

De aftrap van het programma Op Sterrenjacht in De Museumfabriek! is in het Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober en het programma eindigt op de laatste dag van de herfstvakantie in deze regio op zondag 27 oktober.

Meer berichten