Logo thuisintwente.nl


Julia luistert aandachtig naar Jasper Verheugd tijdens de kick-off. Daar gaf zij de aanwezigen samen met Jan Tekstra een voorproefje van de voorstelling. (foto: Willem van Walderveen)
Julia luistert aandachtig naar Jasper Verheugd tijdens de kick-off. Daar gaf zij de aanwezigen samen met Jan Tekstra een voorproefje van de voorstelling. (foto: Willem van Walderveen) (Foto: Willem van Walderveen)

Julia van der Vlugt over Reuring in 't Reggedal: 'Prachtige voorstelling op geweldige locatie'

Nijverdal - Nu de dag van de première steeds dichterbij komt, krijgt het muziektheaterspektakel Reuring in 't Reggedal steeds meer vorm. Voor en achter de schermen zijn meer en meer mensen actief. Vrijwilligers steken armen uit de mouwen en acteurs maken zich hun rol eigen.

Naast een groot aantal lokale acteurs, spelen ook enkele niet-lokale acteurs mee. Zo vertolkt Julia van der Vlugt de rol van Liza. Liza is de moeder van Kees (vertolkt door Jan Tekstra), het muzikale wonderkind dat na jaren weer terugkomt in zijn geboortedorp. "Dat is best bizar," vertelt Julia. "Ik ben veel jonger dan Jan, maar speel wel zijn moeder. Maar in dit stuk kan dat ook. We nemen het publiek mee in een soort droomwereld, waarin Kees zichzelf ziet als jongetje. En dan kloppen de leeftijden wel weer."

Hoe is het om met zoveel lokale acteurs te spelen?
Julia lacht. "Voor mij niet zo heel veel anders dan anders. Omdat ik net ben afgestudeerd, heb ik nog niet zo heel veel toneelervaring met verschillende gezelschappen. De repetities zijn ook eigenlijk net begonnen, dus ik kan er nog niet echt veel over te zeggen. Wat ik nu al wel weet, is dat Reuring in 't Reggedal heel erg leuk is om te doen. De wisselwerking met iedereen is zo mooi. Ik probeerde een keer iets te zeggen in het Twents en werd gelijk gecorrigeerd." Ze lacht weer. "Dat is gewoon prachtig. Zo wordt het echt de voorstelling over, door, voor en óp Nijverdal. Om maar eens lokaal uit de hoek te komen."

"De uitdaging voor ons, de niet lokale spelers, is om zo naadloos mogelijk in te blenden. We moeten echt weten waar we het over hebben, wat er allemaal gebeurd is, hoe mensen hier praten, met elkaar omgaan, alsof we het zelf meegemaakt hebben, hier wel vandaan komen. Daar gaan we de komende weken hard aan werken. En daarom is het zo fijn dat er zoveel lokale acteurs mee doen, zij kunnen ons in die zin de fijne kneepjes van het vak bijbrengen." Ze zwijgt even nadenkend.

"Eigenlijk spelen zij de hoofdrol," vervolgt ze. "Zij laten het publiek het verhaal beleven, zorgen voor herkenning. Tijdens de repetities komen de nodige herinneringen wel boven, bij de wat oudere spelers. Ze praten over de fabriek, het bombardement, dat die en die winkel daar en daar zat. Daardoor gaat het voor ons allemaal meer leven. En de jongere spelers leren zo spelenderwijs meer over de geschiedenis van hun woonplaats. Het is echt geweldig hier aan mee te werken. Het wordt een prachtige voorstelling op een geweldige locatie!"

Meer berichten