Logo thuisintwente.nl


Al het lokale talent maakt dat het spektakel echt voor en door de Nijverdallers is.
Al het lokale talent maakt dat het spektakel echt voor en door de Nijverdallers is. (Foto: Willem van Walderveen)

Spektakel over, voor, door en óp Nijverdal

Nijverdal - Al weken werkt het creatief team onder leiding van Gerard Cornelissen aan het theaterspektakel Reuring in 't Reggedal. En wat voor veel Nijverdallers nog een beetje ver-van-mijn-bedshow was, begint steeds meer te leven. Helemaal nu tijdens de officiële kick-off, de lokale spelers kennis hebben gemaakt met het team.

"Het begint echt te leven," vertelt Herman Zwijnenberg, bestuurslid van de Stichting Cultuurnetwerk Gemeente Hellendoorn. "Laatst vertelde iemand me dat ze er met de hele familie naar toe gaan, ik geloof vijftien mensen in totaal. 'Iedereen moet het zien, het is een stukje van ons', zeiden ze. En dat is nou precies wat we met dit stuk willen bereiken; we willen iets betekenen voor de Nijverdallers!" Herman zwijgt even nadenkend. "Eigenlijk klopt dat niet. Ja, het is een theatershow, nee, echt een spektakel, over de geschiedenis van Nijverdal, maar het behelst veel meer. Het is niet alleen voor, door, over en óp Nijverdal, om maar eens wat dialect te gebruiken, het raakt mensen in de hele gemeente en zelfs daarbuiten."

De Stichting Cultuur Netwerk Gemeente Hellendoorn is opgericht als gezamenlijke belangenbehartiger van allerlei kleinere culturele instanties en verenigingen, binnen de gemeente. "We hadden eerst de Culturele Kring, maar die zou opgaan in ZINiN. Dat is uiteindelijk niet goed van de grond gekomen en de behoefte aan een dergelijke stichting groeide. Reuring in 't Reggedal is het eerste echt grote spektakelstuk dat we op ons nemen," legt Herman uit. "We willen Nijverdal zo breed mogelijk op de kaart zetten en dat er zoveel inwoners meewerken is geweldig. Van de cast tot alle vrijwilligers die zich hebben aangemeld, super!"

Een van die lokale acteurs is Hetty Dollekamp-Albers. "Ik ben een echte Nijverdalse," vertelt ze trots. "Mijn vader komt hier ook vandaan en heeft zelfs in de fabriek gewerkt. Thuis hadden we het vaak over de fabriek en het winkeltje. Toen ik van Reuring in 't Reggedal hoorde, dacht ik meteen 'ik moet meespelen'. Dus heb ik auditie gedaan en ben nog uitgekozen ook!" Welke rol ze precies krijgt, is nog niet duidelijk, dat komt als ze echt gaan repeteren. "Ik heb kleding gepast voor een fabrieksarbeidster, maar ook voor een goudzoeker en iemand in de oorlog. Misschien speel ik zelfs wel meer rollen." Ze lacht. "Het wordt nog wel hard werken. Ik heb uitgerekend dat we zo'n 64 uur repeteren. Maar dat geeft niets. Mooier kan het gewoon niet. De locatie is perfect en wat ze er allemaal bij bedacht hebben, super mooi."

Reuring in 't Reggedal is een project voor, door, over en op Nijverdal. De buitenlocatie van Het Ravijn hult zich van 12 tot en met 22 september in een prachtig verhaal over het dorp.

Een sprookjesachtige, muzikale voorstelling over de reis van een wonderkind van 50 jaar. Noodgedwongen keert hij terug naar zijn oude dorp. Zijn muzikale dromen zijn aan duigen en zijn vader verliest grip op plaats en tijd. Eenmaal terug op zijn geboortegrond, vindt hij in zijn vaders verleden een nieuwe kijk op zijn eigen toekomst...

Een filmische voorstelling, met prachtige livemuziek gespeeld door Muziekvereniging KSW onder leiding van Bert Pfeiffer. Met verhalen over vroeger, het ontstaan van Nijverdal en alle belangrijke gebeurtenissen van het dorp, opdat wij ze nooit vergeten.

Meer informatie staat op de website. Kaarten à 25 euro zijn verkrijgbaar via deze website of bij de kassa van ZININ in Nijverdal: www.reuringinhetreggedal.nl

Meer berichten