Logo thuisintwente.nl


Foto:

Column Rick Escher: Bierpauze

Het festivalseizoen is in volle gang. Je kan elk weekend wel ergens in Nederland terecht voor een dag, of meerdere dagen, vertier. Europa verfestivalt met rasse schreden en niet alleen in de grote steden worden buitenpodia uit de grond gestampt maar ook in Waarland, Heusden, Stegeren en Kraggenburg kan je terecht. Het zijn allemaal plaatsen in Nederland waar ik nog nooit ben geweest, laat staan dat ik weet waar ze liggen maar iedereen heeft tegenwoordig navigatie op de telefoon dus dat mag geen probleem zijn.

Die mobiele telefoon is sowieso een zegen voor iedere festivalganger. Toen ik begin jaren negentig mijn eerste festivals bezocht was er nog niemand mobiel. Ging je met een gezelschap dan werd er een soort verzamelpunt gemaakt. Vlag in de grond als oriëntatiepunt en van daaruit kon iedereen de festivalweides gaan verkennen. Of niet, want er is altijd wel iemand in het gezelschap die de hele dag bier drinkt op het zeil om vervolgens alleen maar op te staan voor die ene band. Dat die band dan net als afsluiter speelt en dat de kleedjesbewaker inmiddels zo beneveld is dat het optreden half gemist wordt is vooral de volgende dag reden voor het nodige leedvermaak.

Nu heb je dus het blokkenschema op je mobiel en app je even waar je uithangt ('grote tent, ingang bij de tweede paal, neem jij bier mee?'). Ook handig: op die mobiele telefoons zit dus een camera. Honderden foto's heb ik van de festivalavonturen die samen met een groep die hard festivalvrienden zijn beleefd.

De harde kern festivalgangers is de afgelopen jaren nogal geslonken. Andere prioriteiten. Niet erg want ik moet eerlijk toegeven dat ik en de andere harde kerners wel een beetje verwend werden naarmate we meer festivals gingen bezoeken. Acts en artiesten waarnaar eerst reikhalzend werd uitgezien belandden naar verloop van tijd op de bierpauzelijst. Sommige artiesten zagen we soms wel drie keer per festivalseizoen en dan soms ook nog eens jaren achtereen. Kaiser Chiefs? Bierpauze. Metallica? Bierpauze. Maar vooral Faithless was in die tijd goed voor een bezoek aan de bierkraan want die stonden echt op elk festival destijds.

Dat ze overal stonden was overigens meer dan terecht want tussen tussen 1995 en pak 'em beet 2003 was die danceformatie met Maxi Jazz als middelpunt mateloos populair. Monsterhits hadden ze en ook nog eens een prima show. Toen Faithless ooit in de Hengelose discotheek Max's stond, waar ik overigens niet bij was, had ik niet verwacht dat ik ze nog zo vaak zou zien en net zo vaak zou missen, want ja die bierpauze hè.

Op 4 oktober staat rapper/zanger/boegbeeld van Faithless, Maxi Jazz, in Enschede. Hij draait een dj set maar daarin zijn de hits van zijn band natuurlijk goed vertegenwoordigt en uiteraard voorziet hij die hits van zijn kenmerkende vocalen. Een prima moment om al die vergane festivalhoogtepunten her te beleven. Ik hoop dat de medefestivaldiehards van weleer ook even oppas regelen. En telefoons natuurlijk, voor de foto's.

Rick Escher in marketeer bij Metropool

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden