Logo thuisintwente.nl


Dat wordt een mooie zomer in de Museumfabriek (voorheen Twentse Welle) in Enschede. Foto: Laurens Kuipers
Dat wordt een mooie zomer in de Museumfabriek (voorheen Twentse Welle) in Enschede. Foto: Laurens Kuipers (Foto: Laurens Kuipers)

Kom je spelen bij de Museumfabriek tijdens De Grote Buitenspeeldag?

Enschede - De Museumfabriek in Enschede viert op zaterdag 6 juli het begin van de zomervakantie met De Grote Buitenspeeldag.

''Het is een groots festijn met de nieuwste buitenspelen, maar ook met straatspelletjes die vroeger door (o)pa's en (o)ma's al gespeeld werden. Denk daarbij aan aquabubble, stormbanen, bliklopen en hinkelen'', aldus een woordvoerder van het museum. ''Verder zijn er ook grafisch bestuurbare bootjes in de Roombeek en blikgooien. Je kunt deze dag een heel parcours afleggen en je buitenspeeldiploma behalen.''

Het festijn wordt opgeluisterd door straattheater en muziek.

De Grote Buitenspeeldag is het startschot voor 'Een Zomer Lang Spelen' in De Museumfabriek. Er zijn dan in De Museumfabriek installaties te zien die zorgen voor verbazing en een grote glimlach. ''Zo zijn de sprookjesachtige 'Holons' van Martens & Visser en 'Hoop' van Zoro Feigl te bewonderen. Je wordt ook zelf uitgenodigd om mee te spelen. Heel even komt magie tot leven bij 'Spookje' van Peter Zegveld, waarbij met een druk op de rode knop een slap, wit doekje opeens in een spook verandert.''

The Serpentine is een zes meter hoge 'achtbaan' die zware kogels omhoog takelt en vervolgens naar beneden laat suizen. In de hoge, voormalige pakloodsen van De Museumfabriek is deze installatie van Peter Zegveld te zien, die vanwege zijn omvang slechts één keer eerder in Amsterdam te bewonderen was.

De Makerspace van De Museumfabriek wordt omgetoverd tot Zegvelds Speelstudio. ''Hier ga je echt zelf aan de slag. Speciaal voor 'Een Zomer Lang Spelen' bedacht Zegveld drie bijzondere kunstwerken die je hier kunt maken.''

Er zijn deze dag diverse workshops. Een greep:
Vaart wel: Hierbij maken de deelnemers zelfgemaakte bootjes die ze laten ronddobberen.
Profielmachine: Hierbij kunnen de bezoekers hun eigen schaduw in ijzerdraad maken.
Vogeltje vast, vogeltje vrij: Bij deze inloopworkshop maken de deelnemers een stokje met een kooitje erop. Op de andere kant teken je een vogeltje (of jezelf). Vervolgens draai je het stokje tussen je handen en gaat de magie werken. Het lijkt alsof het vogeltje of jijzelf gevangen zitten.

Bij de ingang van De Museumfabriek is het museumcafé Lokaal Roombeek. Vanaf deze zomer heeft het museumcafé een buitenterras. ''Hier kun je met leuke buitenactiviteiten een zomer lang spelen'', aldus het museum.

Deelname aan De Grote Buitenspeeldag is gratis op vertoon van geldig entreebewijs van het museum. Bij de receptie van het museum kunnen de bezoekers een deelnamepaspoort afhalen.

Tip van het museum: ''Wist je dat je De Museumfabriek en Rijksmuseum Twenthe heel voordelig kunt bezoeken? Voor 20 euro per jaar bezoek je met maximaal twee volwassenen en drie kinderen het hele jaar lang beide musea.''

Voor meer informatie kijk op demuseumfabriek.nl

Meer berichten