Logo thuisintwente.nl


Foto: Invert Ontwerp

Zunnewendefestival in Hellendoorn: Vier je de langste dag gezellig mee?

Hellendoorn - De zonnewende - als de zon op haar hoogste punt in het Noordelijk halfrond staat - markeert het begin van de zomer. Exact op de grens tussen Twente en Salland wordt die langste dag op vrijdag 21 juni gevierd met het Zunnewendefestival. Op Landgoed Schuilenburg in Hellendoorn ontmoeten streekcultuur en streektalen elkaar.

''Schuilenburg, gelegen op het kruispunt van historische handelsroutes over land en over het water van de Regge, wordt dan omgetoverd tot een festivalterrein met intieme speelplekken, knusse zitjes, een pruuverieje met streekgerechten, optredens, kunst en cultuur, muziek en vertellingen'', zo laat de organisatie weten.

Speciale aandacht is er 's middags vanaf 16.00 uur voor de jeugd. Zo neemt Dolf Moed met zijn Theaterfiets een tijdmachine mee. In en naast de boomgaard is er een horecaplein met foodtrucks.

Het voormalig kasteelterrein biedt deze dag een podium aan Gé Reinders. Oetblaoze heet de tournee waarmee hij afscheid neemt van het spelen met plaatselijke blaasorkesten. Dit keer doet hij dat samen met de KSW.

Frisicana met Piter Wilkens, Marcel Smit en Gurbe Douwstra zorgen voor een Fries muzikaal geluid. ''Ook Firma Weijland en Consorten komt muziek maken en zij verheugen zich om de langste dag bruisend te vieren en de kortste nacht zacht te wiegen. Met Thijs Kemperink gaat het over alledaagse situaties, herkenbaar voor iedereen, over noaberschap en bijzondere observaties, beeldend en met veel humor verteld, alledaags en typerend voor deze tijd.''
De Hooiberg, de Haven, de Boomgaard en de Vleermuisbult zijn de kampvuurspeelplekken waar lokale en regionale artiesten optreden.

Aan de Regge staat het Twente Hoes. Daar is dialectoloog Harrie Scholtmeijer present en zijn er optredens van de Gladjakkers en Milou Hesselink (bekend van de Voice of Holland) maakt haar debuut in het Twents.

Het Zunnewendefestival begint om 16.00 uur. Een kaartje kost 10 euro. Jeugd tot en met 16 jaar is gratis. Zie ook www.zunnewendefestival.nl

Meer berichten