Logo thuisintwente.nl


Huub Stapel over de voorbereidingen op zijn rol in Hana van Hendrik: ''Natuurlijk word ik geholpen met het Twents. Ik ben blij dat ik samen met Johanna speel, die zal me daarbij zeker helpen.'' Foto: Gerard Tonen
Huub Stapel over de voorbereidingen op zijn rol in Hana van Hendrik: ''Natuurlijk word ik geholpen met het Twents. Ik ben blij dat ik samen met Johanna speel, die zal me daarbij zeker helpen.'' Foto: Gerard Tonen (Foto: )

Huub Stapel in Hanna van Hendrik: 'Limburgs en Twents verschillen niet veel van elkaar'

Enschede - Het is bijna zover: Hana van Hendrik. De megaproductie speelt van 5 juni tot en met 21 juli in Hangar 11 van Vliegveld Twenthe in Enschede. Een van de hoofdrolspelers in Huub Stapel. Onder andere Johanna ter Steege is zijn tegenspeler. Het idee van de voorstelling komt ook van Johanna, getogen op het platteland van Notter.

Huub Stapel is een van de grote acteurs van Nederland. Elk seizoen is hij in de Nederlandse theaters te zien. Dit seizoen nog in de Vastgoed BV, het seizoen daarvoor in Pinkpop en Intouchables.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor televisie. Dit seizoen speelt hij in Flikken Rotterdam, In 2016 was hij te zien in Land van Lubbers. Daarvoor Moeder ik wil bij de revue. En om het beeld compleet te maken, we zagen hem in films als De Lift, De goede dood, De dominee, Van god los.

Huub, kun je vertellen hoe jij bij de productie Hanna van Hendrik betrokken ben geraakt?
Huub: "Johanna belde me op of ik mee wilde doen. Ze noemde de namen van de makers. Ik heb er geen drie seconden over hoeven na te denken. Ik wil sowieso altijd met Johanna spelen, ik vind haar een topactrice. Ik wil werken met goede mensen, die hun vak verstaan, die er op uit zijn iets moois te maken. Liesbeth Coltof heeft zulke prachtige regies gedaan. Ik heb nog nooit eerder in een stuk van Bouke Oldenhof gestaan, maar ik weet wel wat hij allemaal heeft geschreven. Het belangrijkste voor mij is kwaliteit. Ik wil werken met goede mensen, die hun vak verstaan, die er op uit zijn iets moois, iets goeds te maken. En dat is bij Hanna van Hendrik het geval. Ik zie er echt naar uit.''

 

Waarom gaat een steracteur als Huub Stapel in een locatievoorstelling in Twente spelen?
"Daar is een heleboel goede redenen voor. De eerste is dat ik gek ben op het platteland. Ik ben iemand van de regio. Ik weet dat zo'n voorstelling ontzettend belangrijk voor Twente kan zijn. Ik heb vorig seizoen eenzelfde soort ervaring gehad met de voorstelling Pinkpop van Toneel groep Maastricht waarin Rowen Hèze mee deed. Voor Limburg was dat een voorstelling die er echt toe deed. Het liet een belangrijk onderdeel zien van de Limburgse cultuur en ik weet zeker dat Hanna van Hendrik dat ook voor Twente gaat betekenen. Andere reden heeft met de mensen te maken die de voorstelling gaan maken.''

Jij spreekt Limburgs, lijkt het je niet lastig om in het Twents te moeten spelen?
"Natuurlijk word ik geholpen met het Twents. Ik ben blij dat ik samen met Johanna speel, die zal me daarbij zeker helpen. Het Limburgs en het Twents verschillen helemaal niet zoveel van elkaar, vind ik. Als je gewend bent om in een streektaal te spreken dan is een andere streektaal niet zo moeilijk te leren, heb ik gemerkt. Op toneel en in film heb ik natuurlijk al diverse keren in een andere streektaal moeten spelen. Het gaat me redelijk makkelijk af en heb er veel plezier in.''
 

Johanna ter Steege en Huub Stapel spelen Hanna en Hendrik. Twee mensen in alle fasen van hun leven: van jonge wilde meid en jongen, startende boeren en jonge ouders, tot weduwe met grote financiële problemen. Door alles heen is de voorstelling een warmbloedig pleidooi voor begrip, samenhang en vertrouwen en een lofzang op alles dat het leven het leven waard maakt.

De kaartprijs voor een bezoek aan Hanna van Hendrik is inclusief een maaltijd bestaande uit (streek)gerechten. Het terrein is anderhalf uur voor aanvang van de voorstelling geopend.
Tickets en info via www.hannavanhendrik.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden