Logo thuisintwente.nl


Han en Eva Kok staan in het Zwitserse Bern al te trappelen van ongeduld om met hun hippie-camper naar 'Woodstock in Hertme' af te reizen. Foto: Lorenzo Bonati
Han en Eva Kok staan in het Zwitserse Bern al te trappelen van ongeduld om met hun hippie-camper naar 'Woodstock in Hertme' af te reizen. Foto: Lorenzo Bonati (Foto: )

Han en Eva met busje van Bern naar 'Woodstock' in Hertme

Hertme - Vijftig jaar geleden kwam een half miljoen mensen naar een beroemd rockfestival in het piepkleine plaatsje Amerikaanse plaatsje Bethel. Nu maken tal van 'oude hippies' in Europa zich op voor een uniek Woodstock-concert in Hertme.

Hertme - Han (63) en Eva Kok (62) uit de Zwitserse hoofdstad Bern hebben er zelfs een reis van 1500 kilometer in een oud VW-busje voor over.
Haast hebben ze niet. Wel ontzettend veel zin.

Het echtpaar trekt eind augustus in een 25 jaar oude camper vanuit hun woonplaats Bern naar Twente, om daar in het openluchtthteater van Hertme op zaterdag 31 augustus het bijzondere jubileumconcert 'Woodstock The Story' mee te beleven.

''We kijken er met veel plezier naar uit'', zegt muziekliefhebber Han, wiens vrouw Eva kortgeleden afzwaaide als lerares. ''Samen genieten we van ons pensioen en hebben we tijd om dit soort trips te ondernemen.''

De Dehler Optima 5.4, een oerdegelijke VW-camper, biedt alles wat de reislustige zestigers nodig hebben: Een bescheiden slaapplek, zithoek en een klein keukentje.

Hoe ze het in hoofd halen om vanuit Zwitserland naar Hertme te tuffen? ''We raakten onder de indruk van deze band, de sfeer en hun geweldige Woodstock-muziek. We zagen ze optreden in Bern en kwamen na afloop aan de praat. Een van de muzikanten vroeg of we een goedkoop restaurantje wisten. Die bestaan hier niet, moesten we bekennen, zelfs de McDonalds in Bern is peperduur.''

Han en Eva nodigden de complete band (twaalf personen) daarom uit om bij hun thuis te komen eten. Gezellig in de tuin. ''Zo ontstond de vriendschap en het idee om deze zomer naar Nederland te komen voor het XXL-concert in Hertme.'' Dat het een eenmalige versie van Woodstock betreft met een dertig man sterk orkest maakt het vooruitzicht alleen maar mooier.

''Eva wilde als 13-jarig meisje al naar Woodstock in Amerika'', verklapt Han, ''maar dat vonden haar ouders destijds niet zo'n goed idee.''

Han en Eva hebben de het legendarische festival met drie dagen 'peace and music' al jaren in hun hart gesloten.

In Hertme zullen ze voor het eerst de muziek van The Who, Janis Joplin, Santana en cs. 'live' in de openlucht gaan meemaken. ''We hebben al een dekentje gekocht!'', grappen de zestigers met verwijzing naar de iconische foto van een verliefd stel dat zich destijds met een slaapzak om de schouders wapende tegen de regen en koude. Met sixties-muziek in de camper zal de trip van 1500 kilometer voorbij vliegen. 'With A Little Help From My Friends', Joe Cocker reist mee.

Naar verwachting 2.200 muziekliefhebbers komen 31 augustus naar Hertme. Van heinde en ver. Belgen, Duitsers, Britten, Oostenrijkers en Zwitsers. En niet te vergeten vele rockliefhebbers, die eerder al een theatervoorstelling ergens in Nederland zagen. De ruim dertienhonderd inmiddels door organisator Metropool verkochte kaarten zijn besteld in alle hoeken en gaten. Van Buitenpost (Friesland) en Westerbroek (Groningen) tot Venlo (Limburg) en Roelofarendsveen (Zuid-Holland). Velen maken er een echt Woodstock-weekeinde van en overnachten op een van de campings of camperstandplaatsen in Hertme en omgeving.

Meer berichten