Logo thuisintwente.nl


Met als thema 'Regisseur in je nieuwe wereld' is er de afgelopen tijd druk gefilmd voor de Minikronieken.
Met als thema 'Regisseur in je nieuwe wereld' is er de afgelopen tijd druk gefilmd voor de Minikronieken. (Foto: )

Minikronieken: Ontroerende filmportretten over levenskracht

Borne - Minikronieken toont op zondag 19 mei in Kulturhus Borne de tweede serie films met het thema 'Regisseur in je nieuwe wereld', gemaakt door Twentenaren uit diverse landen van herkomst, daarbij begeleid door documentairemakers.

''Minikronieken zijn korte documentaires met levensverhalen, die tonen hoe mensen de kracht vinden om, ieder op hun eigen unieke manier, de uitdagingen in hun leven te overwinnen'', zo laat initiatiefneemster Masja de Roy weten.

Zo vertelt de Koerdische Razi hoe hij opgroeide in een kamp in het Irak van Saddam Hoessein en respect kreeg voor de moeders die vochten tegen honger en uitputting. En het levensverhaal van Max, dat wordt verteld door zijn moeder Claudia, is een pleidooi voor meer begrip voor autisme en Asperger.

De makers en de vertellers van deze serie Minikronieken zijn zowel Nederlanders als nieuwkomers. De nieuwkomers komen uit het Midden Oosten en Afrika: Yemen, Ethiopië, Eritrea, Syrië, Irak, Iran, Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, Kenia, Soedan. De meeste van hen zijn gevlucht uit hun land.

De Roy: ''Het doel van dit project is ontmoeting en meer begrip tussen mensen uit verschillende culturen. Daarnaast geeft het alle deelnemers de kans om hun sociale netwerk uit te breiden en, voor de nieuwkomers in het bijzonder, hun Nederlandse taalvaardigheid te vergroten.''

Filmmaker en sociaal ondernemer De Roy produceert sinds 2014 series filmportretten met telkens nieuwe cursisten en nieuwe thema's. Het project 'Regisseur in je nieuwe wereld' is een samenwerking met Stichting Nieuwe Twentse Kunst, Videoclub Borne, bibliotheek Hengelo, AZC Almelo en het burgerinitiatief 'Welkom in Hengelo'.

Het programma met beschrijvingen en teasers van alle films is te vinden op de website www.minikronieken.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden