Logo thuisintwente.nl


Professor Marcel Karperien toont de baanbrekende eenvoudige injectiespuit met hydrogel.
Professor Marcel Karperien toont de baanbrekende eenvoudige injectiespuit met hydrogel. (Foto: Emiel Muijderman)

UT: baanbrekende hydrogeltechnologie

Twente - Hy2Care, een innovatieve Enschedese start-up met een baanbrekende hydrogeltechnologie voor het repareren van beschadigd kraakbeen, heeft 3,7 miljoen euro opgehaald. De komende periode gaat de spin-off van de Universiteit Twente haar technologie voor veterinair gebruik vermarkten en beginnen met klinische testen voor toepassingen op mensen.

Twente - Hy2Care richt zich sinds haar oprichting in 2014 op de ontwikkeling en het naar de markt brengen van deze nieuwe technologie, die eerder werd aangeduid als 'injecteerbare pleister'. ''Deze toepassing liet al indrukwekkende resultaten zien bij het behandelen van kraakbeendefecten'', zo laat een woordvoerder van Novel-T weten.

Een simpele injectie van de hydrogel levert volgens Novel-T een snel herstel van beschadigingen, die veelvuldig ontstaan bij vallen, ongelukken en sportblessures. ''De toepassing belooft een sneller herstel van functionaliteit en pijnverlichting ten opzichte van de meest toegepaste technieken als arthroscopisch debridement en microfracturering. Ook kan de methode direct bij een kijkoperatie worden toegepast en is er geen aanvullende revalidatie te verwachten.''

De technologie van Hy2Care is ontwikkeld door professor Marcel Karperien en zijn team binnen de vakgroep Developmental BioEngineering van de Universiteit Twente. De universiteit is medeaandeelhouder van het bedrijf via haar spin-off versneller en ecosysteembouwer Novel-T. Karperien blijft ook betrokken als chief scientific officer. "Het goed repareren van traumatische kraakbeendefecten blijkt vaak nog erg lastig," aldus Karperien. "Als herstel niet goed plaatsvindt, zal zo'n 80 procent van deze defecten artrose veroorzaken, wat leidt tot forse pijn en uiteindelijk vaak tot een knieprothese. Door de defecten in een vroegtijdig stadium goed te herstellen, hopen we veel ongemak bij patiënten te voorkomen. En uiteraard ook een forse bijdrage te leveren aan het beperken van de zorgkosten.''

Marcel Kloosterman, directeur van Brightlands Venture Partners (leider van de investeringsronde) zegt: ''Samen met de key opinion leaders vinden wij de resultaten van de eerste preklinische testen veelbelovend - het ziet er naar uit dat Hy2Care goed op weg is om een echte doorbraak te ontwikkelen voor de behandeling van kraakbeendefecten in knieën en andere gewrichten. Vanuit die optiek is dit bedrijf een prachtige toevoeging aan onze portefeuille, waarin wij gericht zoeken naar bedrijven met unieke oplossingen voor de zorg.

ReumaNederland, voorheen Reumafonds is reeds geruime tijd actief supporter van Hy2Care. Onlangs hebben zij de titel 'research center of excellence' toegekend aan de vakgroep Developmental BioEngineering van de Universiteit Twente. Om het resultaat ook uiteindelijk ten goede te laten komen aan de patiënt, ondersteunt ReumaNederland dit initiatief ook de komende jaren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden