De medewerkers van Doe Meer(r) bieden verschillende vormen van hulp. Kijk voor meer informatie op www.stichtingdoemeer.nl.
De medewerkers van Doe Meer(r) bieden verschillende vormen van hulp. Kijk voor meer informatie op www.stichtingdoemeer.nl. (Foto: )

Stichting Doe Mee(r) helpt: Effectieve hulp bij geldzaken en meer

Twente - Je krijgt geen geld van ze, maar de hulp die Stichting Doe Mee(r) uit Hengelo kan geven is misschien wel meer waard. Doe Mee(r) helpt mensen die door bijvoorbeeld lichamelijke of geestelijke gezondheid niet in staat zijn hun eigen geldzaken te regelen. De stichting werkt voor heel Twente.

Wanneer je het overzicht bent kwijtgeraakt en de problemen zich opstapelen, biedt deze stichting professionele hulp. Voor de cliënt wordt een en ander weer op orde gebracht. Hulp is in verschillende vormen en voor kortere of langere termijn mogelijk en de stichting werkt zonder winstoogmerk.

Niet iedereen heeft eenzelfde mate van hulp nodig. Voor de een betreft het alleen financiële zaken terwijl een ander ook moet worden geholpen bij beslissingen over zorg en verpleging. De een neemt zelf de beslissing om naar Stichting Doe Mee(r) te stappen, voor een ander wordt de hulp ingeroepen door een familielid of men wordt door een gemeentelijke instantie doorverwezen. Het hulpaanbod kan puur zakelijk zijn, maar ook heel persoonlijk en dichtbij. De bewindvoerders van Doe Mee(r) nemen ruim de tijd om alles vertrouwd, open en persoonlijk met cliënten te bespreken.

Bij bewindvoering en budgetbeheer denk je in eerste instantie aan geldzaken. Dat is ook het leeuwendeel van het werk bij Doe Mee(r). "Wanneer mensen hun financiën niet op orde hebben, bieden we heel praktische hulp", vertelt Lourus Schrier bij Doe Mee(r). "We zetten inkomsten uit loon of uitkering op een rij, net als de uitgaven aan rekeningen en vaste lasten. Als we daar goed inzicht in hebben, maken we een budgetplan. We gaan aan de slag met zaken als bijzondere bijstand, een schuldregeling, noodzakelijke verzekeringen en belasting. Verder leren we de cliënt om zelf zijn geldzaken te regelen.''

"Het toezicht van de overheid op ons werk is streng en helder", vervolgt Schrier. "We dienen jaarlijks rekening en verantwoording in bij de rechtbank. Verder is er een gedegen HBO-opleiding voor nodig om dit werk te mogen doen en er zijn regelmatige controles. Dat is ook nodig, want je helpt de cliënten bij belangrijke en persoonlijke zaken. Bij Doe Mee(r) nemen we bewust niet teveel zaken aan. Op die manier hebben we meer tijd voor elke cliënt. We vinden het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de omstandigheden en achtergrond van elke zaak. Dat neemt meer tijd maar is de moeite waard."

Het kan zijn dat er meer dan alleen financiële hulp nodig is. Als het door dementie, een verstandelijke beperking of een psychiatrische aandoening niet mogelijk is voor jezelf op te komen, biedt mentorschap uitkomst. Een professionele mentor van Doe Mee(r) kan zorgadvies geven en meedenken over verpleging of begeleiding en een aanspreekpunt zijn voor zorginstellingen. Een mentor is ook een luisterend oor bij persoonlijke problemen en een praatpaal voor familie en vrienden. "Wij luisteren en zijn graag een betrouwbare partner in zaken die je eigenlijk liever zelf zou willen doen."

Meer berichten