Logo thuisintwente.nl


Foto:

Filelopen langs levende standbeelden in Oud Borne

Borne - Het wordt zondag weer filelopen in Oud Borne. Naar verwachting schuifelen dan een kleine 35 duizend toeschouwers langs de levende standbeelden. De organisatie duimt voor goed weer. Droog en niet te zonnig, zodat de schmink goed blijft zitten.

Bijna zestig acts, vaak bestaand uit meerdere personen, doen 14 april een gooi naar de titel kampioen van Noord-Oost Nederland. Deze living statues staan opgesteld in heel Oud Borne.

''Het traject wordt iets aangepast, maar blijft ruim een kilometer lang. Vooral bij het Mariakapelletje is er geen doorkomen meer aan, daar stagneert het elk jaar. Daarom slaan we die hoek over en pakken we nu een stukje van de Grotestraat mee. Zo is er meteen meer verbinding met het andere deel van Borne", zegt organisator Bertil Meyer.

Meyer is tevreden over het deelnemersveld. ''De kandidaten komen uit Nederland, België, Bulgarije en Servië. Het gaat om een mix van professionals, amateurs, volwassenen en kinderen."

Borne is het eerste festival in het nieuwe jaar. ''Alle statues die in de wintermaanden hun act ontwikkelden, krijgen dus in Borne het eerst de kans zich aan het publiek te presenteren."

Al vormen de levende standbeelden voor veel bezoekers het hoogtepunt, het jaarlijkse evenement Borne op z'n Best behelst echter veel meer. Zo is er een kunstmarkt waaraan ook Duitse kunstenaars van Kunst am Schloss Ahaus deelnemen. De kunstmarkt is voor het eerst in het parkje rondom mammoet Boris. Andere terugkerende onderdelen zijn de brocante- en creamarkt, en het jeugdplein met dansoptredens, muziek, Joliens Theaterhuis en kinderactiviteiten.

Overal in het dorp treden koren, bandjes, ensembles en orkesten op. Liefhebbers van shanty en piratenmuziek kunnen terecht op het Dorsetplein. Daar is om 16.45 uur ook de prijsuitreiking van het levende standbeeldenkampioenschap.

Een stevige impuls krijgt de mode tijdens Borne op z'n Best. Nieuw bij 'Kunst op de catwalk' is de wedstrijd waaraan iedereen kan deelnemen met een zelfgemaakte creatie, die vooral extravagant en kunstzinnig mag zijn. Er wordt op aardig wat deelnemers gerekend. Studenten van de ROC-modeopleiding in Enschede verzorgen samen met Bornse modespeciaalzaken drie artistieke modeshows.

Het evenement Borne op z'n Best duurt van 12.00 tot 17.00 uur. Winkels en terrassen zijn open, en op het Rheineplein staan foodtrucks en klinkt de hele middag live muziek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden