Logo thuisintwente.nl


Duizenden toeschouwers gaan ook dit jaar weer geniete van de Passiespelen in Hertme. De kaartverkoop is begonnen.
Duizenden toeschouwers gaan ook dit jaar weer geniete van de Passiespelen in Hertme. De kaartverkoop is begonnen. (Foto: )

Passiespelen groter en beter dan ooit

Hertme - Ruim tweehonderd vrijwilligers, van zangers tot decorbouwers, zijn al maanden bezig met het voorbereiden van zeven uitvoeringen van de Passiespelen. Rond Pasen genieten duizenden toeschouwers van al deze inspanningen.

Hertme leeft reeds een half jaar naar de Passiespelen toe. Al is de opvoering van het lijdensverhaal van Jezus Christus al lang niet meer een exclusief feestje voor dit kerkdorp: acteurs, zangers, musici en andere betrokkenen komen uit de hele regio. De audities trokken veel semi-profs en ervaren amateurs, en dat maakt dat dit vijfjaarlijkse spektakel een hoog niveau kent.

Het openluchttheater in Hertme werd in de jaren vijftig gebouwd op initiatief van pastoor Veeger. De eerste Passiespelen volgden in 1957. Na een lange pauze werden die in 2011 en 2014 hervat. In de editie 2019 doen mensen mee die in die beginjaren al een kinderrol hadden.

Het huidige stuk is flink gemoderniseerd. Alleen daarom al is er een tweede titel aan gekoppeld: De Strijd, zegt de Almelose regisseur Jos Brummelhuis. "Via twee vertellers keert dat thema telkens terug. Bijna iedereen voert een innerlijke strijd. Het volk, dat Jezus steunt of juist laat vallen. Judas, die kiest voor geld of loyaliteit. Het verhaal heeft nu meer diepgang, de karakters kennen meerdere lagen."

Brummelhuis beschouwt De Strijd als de meest ambitieuze versie tot nog toe, gericht op een breder en jonger publiek. "Passiespelen 2.0, met elementen van The Passion. Klassieke muziek wordt afgewisseld met popnummers van Coldplay en Jeroen van der Boom. De koorleden gaan op in de acteursgroep. Er speelt een liveband naast het podium en er zijn meer vrouwenrollen."
De voorstelling belooft een groot spektakel te worden, met 180 spelers, levende have, een liveband en een zeventigkoppig koor. De hoofdrol wordt vertolkt door Jeff Benjamins uit Enschede. Hij begon zijn carrière bij het Stadsjongenskoor in zijn geboorteplaats Oldenzaal. "Zes jaar lang zong ik in dat koor. We traden in het hele land op, onder meer in Utrecht voor de paus. Toen ik 16 was meldde ik mij aan bij de theaterscholen in Arnhem en Kampen, maar ik werd helaas niet toegelaten. Ach, nu heb ik hier een mooie hobby aan", vertelt Benjamins.
In de regionale toneelwereld is hij trouwens geen onbekende. "Ik zit bij Music All in Enschede en acteer bij De Verstrooiers."

Benjamins deed auditie omdat hij graag eens in het theater van Hertme wilde optreden. "Spelen in zo'n grote productie is nieuw voor mij. Ik geniet vooral van het groepsgevoel. Iedereen kiest bewust voor dit project, is gedreven en doet zijn uiterste best een mooie voorstelling neer te zetten."
De Strijd (Passiespelen) is te zien van 12 tot en met 22 april in het openluchttheater Hertme. Kaarten zijn reeds te koop.

Meer informatie staat op openluchttheaterhertme.nl/passiespelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden