Logo thuisintwente.nl


Foto: Roy Beusker

Evita schittert ook in Almelo

Almelo - De musical Evita behoort tot de klassiekers. Binnenkort is de voorstelling twee keer te zien in het Theaterhotel in Almelo.

Er zijn van die musicals die tijdloos zijn, die je telkens opnieuw kunt zien: West Side Story, The Sound of Music, OIiver! en inmiddels ook Evita. Want het is toch al veertig jaar geleden dat deze productie van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice in Londen in première ging, en om de zoveel jaar duikt 'ie weer op in de theaters.

De versie die nu door Nederland toert is een aangepaste, gemoderniseerde variant.

De voorstelling heeft veel vaart, passend bij 2019. Begin en eind wijken af van de originele show, en ook de rollen van verteller Che (niet in olijfkleurig legertenue met baret, maar in simpel arbeiderskloffie) en die van Juan Perón zijn iets bescheidener. Daardoor komt de nadruk nog meer te liggen op de enige echte hoofdpersoon Eva Perón.

De musical volgt haar leven zo trouw mogelijk. We zien hoe de jonge Eva Duarte zich uit een armoedig milieu ontworstelt en als 15-jarig meisje haar geluk beproeft in Buenos Aires. Daar verslijt ze een stoet minnaars, van een tangozanger tot hooggeplaatste militairen. Via die beddendans bereikt de ambitieuze vrouw haar ideaal: ze slaat de veel oudere Juan Perón aan de haak, die mede dankzij haar tomeloze inzet president wordt.

Eva zet zich in voor de armen in haar land, maar wordt ook neergezet als een manipulatieve, op macht beluste vrouw waar de Argentijnse elite op neerkijkt. Een heilige en een hoer in een persoon.

Evita is een volwassen musical, vol politieke intriges en met in deze variant onverbloemd taalgebruik. Dat er een niet correct Nederlands tintje aan wordt gegeven (Evita gaat op theevisite bij koningin Juliana en prins Bernhard, in werkelijkheid bezocht Bernhard haar in Argentinië) zij de makers vergeven.

Deze musical boeit van begin tot eind. Dankzij het nog steeds tot de verbeelding sprekende levensverhaal van Eva Perón, het goede spel, en de eigentijdse decors: geen triplex Casa Rosada, maar grote brokken roze marmer waarop het presidentieel paleis wordt geprojecteerd. Bovenal zijn het de muziek en de songteksten die nog staan als een huis, met als onbetwist hoogtepunt 'Huil niet om mij Argentina'.
Brigitte Heitzer schittert als Eva Perón, René van Kooten (Che) is altijd goed. Niet voor niets won dit duo eind januari de Musical Award voor beste vrouwelijke en beste mannelijke hoofdrol. Ook de overige spelers en het ensemble blinken uit. Achter het decor zit nog eens een puik orkest.

Wie Evita ooit in een (ver) verleden zag zal beslist van deze uitvoering genieten. Wie de musical Evita nooit eerder bezocht, ga vooral. Na vier succesvolle voorstellingen in Enschede is de musical nu ook in het Theaterhotel Almelo te zien op vrijdag 5 en zaterdag 6 april (wachtlijst) om 20.00 uur. Tickets zijn te koop via www.theaterhotel.nl

Foto: Roy Beusker

Meer berichten