Logo thuisintwente.nl


''Met een aardwarmtepomp kun je goed verwarmen, mits de bronnen goed zijn uitgelegd'', aldus Marcel Bijen van Installatiebedrijf F.H. Loohuis. Foto: Paulien Wilkinson
''Met een aardwarmtepomp kun je goed verwarmen, mits de bronnen goed zijn uitgelegd'', aldus Marcel Bijen van Installatiebedrijf F.H. Loohuis. Foto: Paulien Wilkinson (Foto: Paulien Wilkinson)

'Aardwarmte mooiste verwarming'

Enschede - Over twee jaar moeten alle nieuwbouwhuizen bijna energieneutraal (BENG) zijn. Dat betekent dat deze huizen vrijwel geen energie nodig hebben en de energie die wel nodig is, moet zoveel mogelijk duurzaam opgewekt zijn.

Hoewel de BENG-eisen nu nog niet van toepassing zijn, voldoen al veel nieuwbouwwoningen aan deze nieuwe afspraak. Een voorbeeld van een BENG-huis staat in 't Vaneker in Enschede, waar een aardwarmtepomp geïnstalleerd is.
In december vorig jaar trok een gezin met drie jonge kinderen in dit gloednieuwe huis in 't Vaneker. Daar, tussen Hengelo, Enschede en Lonneker in, ervoeren ze meteen het verschil tussen de jarendertigwoning die ze achterlieten en dit vrijwel energieneutrale huis. De stenen vloer voelt behaaglijk aan en de algehele temperatuur in de woning is ronduit comfortabel te noemen. Voor wie een goed geïsoleerde woning met vloerverwarming niet kent, is het moeilijk te geloven dat alle warmte vanuit de vloer door de rest van het huis verspreid wordt.

Installatiebedrijf F.H. Loohuis zorgde voor de installaties in en rondom de woning. Marcel Bijen, hoofd verkoop bij het bedrijf uit Saasveld, vertelt dat deze warmte uit 'moedertje aarde' komt: "We installeerden bij deze woning een aardwarmtepomp. Aardwarmte is de allermooiste verwarming die er is. In de winter haal je warmte uit de aarde en in de zomer heb je gratis koeling door warmte-koudeopslag." Hoewel het gezin de koelte van het huis nog niet heeft kunnen ervaren, verwachten ze er veel van. Op advies van de installateur lieten ze geen airco's plaatsen.

Een aardwarmtepomp is niet voor elke woning geschikt. Zo kan het alleen werken in combinatie met een lagetemperatuurverwarming (LTV). LTV verwarmt gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan een gewone cv. Marcel: "Heb je een cv en radiatoren in huis, dan is een aardwarmtepomp niet geschikt. Een luchtwarmtepomp zou dan wel een oplossing zijn."
Daarnaast is ruimte een vereiste. In de tuin moeten grondboringen komen. Het huis in 't Vaneker heeft zes grondboringen van zo'n 150 meter diep. De boringen liggen ongeveer 6 meter uit elkaar. Marcel: "Hoe groter het huis, hoe meer boringen. Bij een doorzonwoning van 60 vierkante meter is één boring genoeg. Het aantal wordt bepaald door het vermogen dat een woning nodig heeft." Omdat bij nieuwbouw de tuin toch nog openligt, is het eenvoudiger daar boringen te verrichten. "Je moet de tuin toch nog doen. Bij bestaande bouw is het meer werk. De hele tuin gaat over de kop," legt hij uit.
Heb je de mogelijkheid voor het plaatsen van een aardwarmtepomp, dan is het een slimme keus. Het systeem zorgt voor warm water, een warm huis in de winter en koelte in de zomer. En je bespaart energie, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook voor de eigen portemonnee. Wel zijn er haken en ogen en er hangt een prijskaartje aan. Marcel: "Met een aardwarmtepomp kun je goed verwarmen, mits de bronnen goed zijn uitgelegd. De diepte, de afstand; alles moet kloppen. Zelfs grondsoort speelt een rol."
Laat u daarom goed informeren over de aardwarmtepomp.

Welke warmtepomp of andere duurzame oplossing is voor uw situatie het beste? Dat kan F.H. Looshuis allemaal uitleggen. Neem daarvoor contact op met Marcel Bijen via www.fhloohuis.nl of bel telefoonnummer 074-3494301.

Meer berichten