Logo thuisintwente.nl


De eerste serie Minikronieken is klaar. Ze worden zondag gepresenteerd in het Kulturhus in Borne.
De eerste serie Minikronieken is klaar. Ze worden zondag gepresenteerd in het Kulturhus in Borne. (Foto: )

Minikronieken: Levensverhalen van Twentenaren uit vele culturen

Twente - Nieuwkomers en Nederlanders uit Twente werkend sinds november vorig jaar samen aan de productie van 24 mini-documentaires, met levensverhalen van mensen uit alle windstreken. Ze krijgen hiervoor een cursus en worden begeleid door professionele filmmakers.

De eerste serie van deze Minikronieken is nu klaar en gaat op zondag 10 maart van 14.00 tot 17.30 uur in première tijdens een gala in het theater van Kulturhus Borne.

Het thema van dit Minikronieken project is 'Regisseur in je nieuwe wereld'. ''De korte documentaires gaan over het leven in Nederland, gezien vanuit verschillende culturen (ook de Nederlandse) en tonen hoe mensen de kracht vinden om, ieder op hun eigen unieke manier, de uitdagingen in hun leven te overwinnen'', zo laat initiatiefnemer Masja de Roy weten.

Als vertellers in deze serie Minikronieken zijn zowel Nederlanders als nieuwkomers gevraagd. De nieuwkomers komen uit het Midden Oosten en Afrika: Yemen, Ethiopië, Eritrea, Syrië, Irak, Iran, Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, Kenia, Soedan. De meeste van hen zijn gevlucht uit hun land.

Het doel van dit project is om mensen uit niet-westerse culturen een gezicht te geven en meer begrip te kweken voor hun achtergronden en motieven. Masja: ''Daarnaast geeft het alle deelnemers de kans om hun netwerk te vergroten, en aan de nieuwkomers in het bijzonder de gelegenheid om hun Nederlandse taalvaardigheid te oefenen.''

Initiatiefnemer is de filmmaker en sociaal ondernemer Masja de Roy. Sinds 2014 produceert zij series filmportretten met telkens nieuwe cursisten en nieuwe thema's. Het project 'Regisseur in je nieuwe wereld' is een samenwerking met de Stichting Nieuwe Twentse Kunst, Videoclub Borne, Bibliotheek Hengelo, AZC Almelo en burgerinitiatief 'Welkom in Hengelo'.

Voor wie alvast een voorproefje wil, staan teasers van de films in het programma op de website. Daar staat ook het programma en hoe te reserveren voor het gala: minikronieken.nl/premiere.

Meer berichten