Logo thuisintwente.nl


Met Stolpersteine oorlog herdenken: Bijzondere expositie in Hengelo

Hengelo - In de bibliotheek van Hengelo is tussen 12 maart en 4 april een tentoonstelling te zien over Stolpersteine. De expositie bestaat uit zeven informatiezuilen en gaat over de geschiedenis van de Stolpersteine en hoe ze worden gemaakt.

Bijzonder: de tentoonstelling is in samenwerking met de ambassade van Duitsland in Den Haag tot stand gekomen.
Stolpersteine zijn namelijk een van de vele manieren om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog niet te vergeten. Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine vierkante klinkertjes waar een messing plaatje op is bevestigd. Daarin zijn naam, geboortedatum, deportatiedatum en datum van overlijden gestanst. Stolpersteine liggen tussen de straatstenen.

Stolpersteine zijn te vinden voor de voormalige woonhuizen van de slachtoffers die door de nazi's werden verdreven, gedeporteerd, vermoord of werden gedreven tot zelfmoord.

Sinds enkele jaren bestaat Stichting Levend Verleden Oost-Nederland. Traditiegetrouw werkt deze stichting met vrijwilligers eraan dat elk jaar voorafgaand aan de Twentse Bevrijdingsdagen in april er in verschillende steden in Oost-Nederland Stolpersteine worden geplaatst.

De opening van deze tentoonstelling is op dinsdag 12 maart om 19.30 uur in de bibliotheek Hengelo. Bij deze opening worden de slachtoffers van de Holocaust herdacht. Wybo Miedema vertelt dan over de geschiedenis van de Hengelose Holocaustslachtoffers. Een muzikaal intermezzo is er door het strijkkwartet van het Twents Jeugd Symfonie Orkest en Bert Woudstra (die de naziterreur heeft overleefd) vertelt over zijn persoonlijke betrokkenheid bij Stolpersteine.

Het Stolpersteineproject is afhankelijk van donaties en giften. Een Stolperstein is te adopteren vanaf 120 euro per stuk, maar ook kleinere bijdragen zijn welkom.
Kijk daarvoor op de website www.levendverledenoostnederland.nl

Meer berichten