Logo thuisintwente.nl


Marcel Bijen van installatiebedrijf F.H. Loohuis uit Saasveld (links) en Henk Hiddink uit Enschede die bewust voor een hybride luchtwarmtepomp van Loohuis heeft gekozen. Foto: Paulien Wilkinson
Marcel Bijen van installatiebedrijf F.H. Loohuis uit Saasveld (links) en Henk Hiddink uit Enschede die bewust voor een hybride luchtwarmtepomp van Loohuis heeft gekozen. Foto: Paulien Wilkinson (Foto: Paulien Wilkinson)

Een beetje aardgas en een beetje duurzaam met Loohuis

Saasveld - In 2050 zal elk huis het zonder aardgas moeten doen. Nieuwbouwhuizen worden nu al zo min mogelijk aangesloten op aardgas. Voor bestaande bouw is het een ander verhaal: alle woningen zijn aangesloten op gas. De meeste huishoudens koken, douchen en verwarmen hun huis met aardgas. Hoewel het een opgave is om huizen te laten overstappen op een duurzaam alternatief, is dit wel mogelijk. Bijvoorbeeld met een warmtepomp.

Saasveld - Warmtepompen zorgen op een duurzame manier voor warm water en een warm huis. Maar hoe werken de pompen precies en welke warmtepomp is voor welke woning geschikt? Er zijn bijvoorbeeld lucht-lucht warmtepompen, aardwarmtepompen, water-water warmtepompen en lucht-water warmtepompen.

Henk Hiddink uit Enschede koos voor een hybride luchtwarmtepomp. Een bewuste keus waar veel onderzoek aan vooraf ging. Henk: "Ik zocht naar een manier om energie maar ook om geld te besparen. Tegelijkertijd wilde ik iets doen voor een beter milieu."

Henk nam contact op met Marcel Bijen van installatiebedrijf F.H. Loohuis uit Saasveld. Samen keken ze naar de beste optie voor het huishouden van Henk. Een van de punten die ze meenamen, was het overschot aan elektriciteit. "Jaren geleden hebben we zonnepanelen genomen. Die leveren zoveel energie op dat we terug konden leveren aan de leverancier. Maar dat levert niet zoveel op en zal in de toekomst misschien nog minder worden," legt Henk uit.

Samen met Marcel bedacht hij dat het verstandiger was om het teveel aan energie te gebruiken voor een hybride warmtepomp: een combinatie van een hr-ketel en luchtwarmtepomp. Marcel: "Met de elektriciteit die over is van de zonnepanelen wordt de luchtwarmtepomp aan het werk gezet. Deze warmtepomp gebruikt de lucht van buiten als warmtebron en verwarmt zo het hele huis. Op die manier wordt er minder gebruik gemaakt van het aardgas."

Afgelopen december is de luchtwarmtepomp geïnstalleerd in de tuin van Henk. Een kast van pakweg een meter hoog, een meter breed en nog geen halve meter diep. Op de bovenverdieping van zijn huis, naast de hr-ketel, is er een klein kastje bijgekomen.

Marcel: "Als het buiten erg koud is, springt de hr-ketel bij om de woning te verwarmen. Toch verwachten we dat Henk 60 tot 70 procent minder gas gaat gebruiken."

Voor Henk is deze hybride oplossing de beste en het veiligste; het is immers nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met de huizen die op aardgas zijn aangesloten. In de portemonnee kan een hybride systeem als deze 800 euro op jaarbasis besparen. In vijf tot zes jaar verwacht hij de investering te hebben terugverdiend. Daarnaast wordt de energielabel van zijn woning gunstiger, wat handig is bij een eventuele verkoop van het huis.

Marcel legt uit dat elk huis en huishouden om een specifieke warmtepomp vraagt: "Henk woont alleen met zijn vrouw. De warmwaterbehoefte bij hem is kleiner dan bij een groter gezin. Als een warmtepomp ook voor douchewater ingezet gaat worden, kan er een boiler geplaatst worden." Hij merkt dat warmtepompen in trek zijn maar dat er nog veel vragen zijn. Henk: "Mensen willen wel van het gas af maar weten niet hoe. Wij kunnen hen helpen bij het maken van de beste keuze."

Meer berichten