Tijdens de open dag bij rioolwaterzuivering De Sumpel in Almelo van Waterschap Vechtstromen was er voor jong en oud veel te doen.
Tijdens de open dag bij rioolwaterzuivering De Sumpel in Almelo van Waterschap Vechtstromen was er voor jong en oud veel te doen. (Foto: )

Open dag De Sumpel druk bezocht

Almelo - De open dag op de gerenoveerde rioolwaterzuivering De Sumpel in Almelo is afgelopen zaterdag druk bezocht. Meer dan driehonderd bezoekers krijgen tijdens de zonovergoten middag een rondleiding. Daarnaast zijn zes van de negen partijen aanwezig die meedoen aan de verkiezingen van waterschap Vechtstromen op 20 maart.

Direct vanaf het begin van de open dag is het al goed druk. Waterschappers als Harald de Boer en Roel van der Veen nemen de bezoekers mee op excursie over het terrein om uit te leggen wat er allemaal op een zuivering gebeurt. De drol staat daarbij centraal. Dat past ook goed bij de nieuwe campagne van Vechtstromen met de slogan: 'Waar blijft mijn drol'.

Een aantal mensen uit de buurt geeft aan dat ze het fijn vindt om te weten wat het waterschap daar nou allemaal doet. Mooi ook om de verbaasde kreten te horen als al dat vieze water zo goed schoon gemaakt is dat het uiteindelijk de sloot in kan.
De bezoekers worden bij de ingang vriendelijk welkom geheten door dames van Vechtstromen. Veel ouders hebben hun kinderen meegenomen. Zij kunnen diverse activiteiten doen, zoals proefjes met water. Dit gebeurt onder begeleiding van enthousiaste medewerkers van het waterschap. Twee kinderen mogen zich zelfs verkleden als waterdruppel en gaan als mascotte naar buiten. Als de bezoekers weer vertrekken, is er voor iedereen een rol wc-papier van The Good Roll met een kleurrijke #waarblijftmijndrol-verpakking.

Naast het gebouw van de zuivering is een speciale witte tent opgesteld. Zes van de negen partijen die meedoen aan de waterschapsverkiezingen van waterschap Vechtstromen, stellen zich daar voor aan de bezoekers van de open dag. De verkiezingen zijn pas op 20 maart, maar de aanwezige politici gaan al vol vuur in gesprek en delen folders uit.

Wat duidelijk wordt is dat ze allemaal vinden dat het belangrijk is om te gaan stemmen. Het waterschap gaat namelijk over belangrijke zaken. Schoon water, zoals blijkt op de zuivering. Maar ook voldoende water. Wat dat betekent hebben we afgelopen zomer gezien toen het zo droog was dat beken droog vielen en boeren op veel plekken geen water meer uit de sloot mochten halen. Wel hebben de dames en heren politici allerlei verschillende inzichten en uitgangspunten. Bijvoorbeeld over het klimaat, over medicijnresten en microplastic in het water, over de energietransitie en over de waterschapsbelasting.

Op www.mijnstem.nl/vechtstromen kunnen mensen de speciale stemhulp raadplegen om te zien welke partij het beste bij hen past.
Nadat de laatste bezoeker naar huis is gegaan, ruimen de dames en heren van het waterschap gezamenlijk op. Ze zijn erg tevreden. "Heerlijk weer, een prachtige opkomst en ook fijn om te zien dat mensen warm beginnen te lopen voor de verkiezingen", aldus Roel van der Veen, namens het waterschap.

Meer berichten