Foto: Merlijn Doomernik

Broeierige poëzie met flamenco en jazz: toer begint in Kleine Willem

Enschede - Trompettist Eric Vloeimans, gitarist Eric Vaarzon Morel en acteur Gijs Scholten van Aschat hebben al eerder een succesvolle theatertour gedaan onder de noemer Duende. Waar kan de reprise beter beginnen dan in De Kleine Willem in Enschede?

Acteur Gijs Scholten van Aschat legt uit hoe het werkt. Er zijn geen dringende film- of televisieopnames. Zijn vaste werkgever Toneelgroep Amsterdam heeft hem even niet nodig. Dan kan het weer. Dan neemt hij contact op met flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel en met trompettist Eric Vloeimans. Hebben de mannen ook tijd? Vertonen hun agenda's in diezelfde periode wat lege plekken? En dan laten ze het impresariaat weer een tourtje boeken. Het is ze opnieuw gelukt. Een reprise van het programma Duende. Een muzikale trektocht naar Spanje, Portugal en Brazilië.

Gijs Scholten van Aschat is gevoelig voor muziek. Dat heeft hij onder meer in voorstellingen bij Orkater zoals The Prefab Four, een voorstelling die hij schreef over The Monkees, waarin hij in tegenstelling tot de gepersifleerde popbandje wel zelf zong.

Interesse in de saxofoon heeft hij als 10-jarig jochie te Tiel. "Van de blokfluit had ik genoeg en pianospelen leek me ook niets." Hij kreeg saxofoonles en toen hij 'Lang zal ze leven' foutloos kon spelen zag hij in de Tielse Courant een advertentie: 'pianist zoekt saxofonist'. Ondanks het feit dat z'n moeder hem erop attendeerde dat hij nog maar een half jaar les had, sprong hij op zijn fiets om zich bij die pianist aan te melden. Die zag geen mogelijkheid tot samenspel. Hij legde uit dat de altsax een es-instrument was en dat hijzelf alleen op de witte toetsen kon spelen.

In de voorstelling Duende laat Gijs Scholten van Aschat het muziek maken over aan de twee Erics. Een jaar of twaalf geleden werd hij aan flamencogitarist Eric Vaarzon Morel gekoppeld. Niet als zanger, maar als verteller. Een programmeur boekte de twee voor een openluchtfestival ergens in het midden van het land. Dat draaide uit op een theaterprogramma vol gepassioneerd gitaarspel en dito poëzie uit Spanje, Portugal en Zuid Amerika. De gitarist speelde nog wel eens met Eric Vloeimans. ''Ze vroegen of ik zin had een keer mee te spelen. Dat klikte zo goed dat ik nooit meer ben weggegaan.''

De voorstelling op dinsdag 26 januari in De Kleine Willem in Enschede kost 24,50 euro en begint om 20.30 uur.

Zie voor meer informatie www.wilminktheater.nl

Meer berichten