ommercieel technisch adviseur Bjorn Weghorst van F.H. Loohuis bij een installatie van Milk2Heat dat de boer een besparing van ongeveer 4.000 euro per jaar oplevert: Paulien Wilkinson
ommercieel technisch adviseur Bjorn Weghorst van F.H. Loohuis bij een installatie van Milk2Heat dat de boer een besparing van ongeveer 4.000 euro per jaar oplevert: Paulien Wilkinson (Foto: Paulien Wilkinson)

Milk2Heat van F.H. Loohuis: Warme melk voor warm huis

Saasveld - Installateurs spelen een belangrijke rol bij het verduurzamen van de samenleving. Een van de installatiebedrijven die vooroploopt op het gebied van energiebesparing en duurzame energie is F.H. Loohuis uit Saasveld. Een bijzondere en duurzame uitvinding is het systeem Milk2Heat, waarmee melkveebedrijven energiezuiniger worden.

Installatiebedrijf F.H. Loohuis ontstond in 1959. Na overnames en uitbreidingen heeft het nu zes vestigingen, ongeveer tweehonderd personeelsleden en heeft het alle installatiedisciplines in huis. Daarmee bedient het bedrijf de particuliere, zakelijke en agrarische sector. Door de jaren heen is duurzaamheid een steeds grotere rol gaan spelen, ook binnen de agrarische sector. F.H. Loohuis besloot om een apart onderdeel op te richten, speciaal voor veehouders en gericht op duurzaamheid. Zo ontstond Loohuis Agro Neutraal.
Bjorn Weghorst is commercieel technisch adviseur en stuurt dit onderdeel van het installatiebedrijf aan. Bjorn: "Wij ontwerpen en installeren duurzame technische installaties. Deze zorgen voor energiebesparing en verminderen de energiekosten. Iedere agrariër krijgt van ons een passende duurzame oplossing."

Een van die oplossingen is Milk2Heat, dat Loohuis Agro Neutraal ontwikkelde met Mueller, een bedrijf gespecialiseerd in melkkoeltechnieken. "Milk2Heat is een eigen uitvinding waarbij we gebruik maken van bestaande technieken. We hebben het nu bij verschillende agrariërs geïnstalleerd en de veehouders zijn erg tevreden," vertelt Bjorn enthousiast.

Om het systeem duidelijk te maken, zijn we op bezoek bij een melkveebedrijf in Fleringen. Al vanaf de N343 is het mooie, nieuwe woonhuis naast de stal zichtbaar. Aan het begin van de oprit hangt een banner waarop staat dat deze boer gebruikt maakt van Milk2Heat. Bjorn neemt ons mee naar de ruimte waar de melkkoeltank staat, pal naast de stal met de koeien. "Dit bedrijf maakt gebruik van een melkrobot die de koeien de hele dag door melkt. Er komt dus voortdurend melk in deze tank, waar in totaal 20.000 liter in kan. De melk van de koe heeft een temperatuur van 37 graden maar wordt gekoeld naar 3 graden," legt Bjorn uit. Tijdens het koelen van de melk komt warmte vrij. Eerder werd deze warmte gewoon afgegeven aan de buitenlucht maar met de Milk2Heat wordt de restwarmte uit de melk getransporteerd naar een buffervat. Bjorn: "De warmte wordt nu teruggewonnen en kan gebruikt worden voor andere zaken. Bij deze veehouder gaat de warmte via een leiding naar het nieuwe woonhuis dat 80 meter verderop staat. Het huis wordt dus verwarmd met de warmte uit de melk."

Bjorn straalt terwijl hij vertelt over de installatie. Hij is met recht trots op dit project, dat de boer een besparing van ongeveer 4.000 euro per jaar oplevert. En niet alleen het woonhuis benut deze duurzame oplossing; er is zelfs nog genoeg warmte over om het water mee te verwarmen waarmee de koeltank en de melkrobots worden schoongemaakt. De Milk2Heat-unit zorgt er ook nog eens voor de onderhoudskoeling zodat de melk op een temperatuur van 3 graden in de melkkoeltank blijft, totdat het opgehaald wordt en naar een zuivelfabriek wordt vervoerd. Bjorn: "Bij deze veehouder profiteert het nieuwbouwhuis van de Milk2Heat-installatie. Het is altijd makkelijker om dit te installeren bij nieuwbouw dan bij bestaande bouw, maar we kunnen elke agrariër een duurzame totaaloplossing bieden. Elk project is uniek en het is altijd maatwerk, maar er zijn tal van oplossingen en mogelijkheden voor bedrijven om energie te besparen en op te wekken."

Bent u benieuwd wat Loohuis Agro Neutraal voor uw bedrijf kan betekenen? Bezoek de website www.loohuisagroneutraal.nl of bel Bjorn Weghorst op telefoonnummer 06-51860055.

Meer berichten