Logo thuisintwente.nl


Foto: stock

Blus mee aan de Twentse branden en word vrijwilliger

Twente - Brandweer Twente vraagt extra aandacht voor het werven van vrijwilligers. Nu zijn er zo'n zevenhonderd actief. Samen met de beroepscollega's bestrijden zij jaarlijks ongeveer 4.500 incidenten.

"Vanuit onze 29 kazernes in Twente werken we 24 uur per dag aan een veilig Twente. Elk jaar zoeken we weer vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten", aldus Rob Bokdam, sectorhoofd repressie bij Brandweer Twente.
Het werk bestaat onder meer uit het blussen van branden, het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen en het bevrijden van verkeersslachtoffers.

Voor de meeste kazernes zoeken ze brandweervrijwilligers die binnen enkele minuten voor een uitruk op de kazerne kunnen zijn. Dat is op basis van vrije instroom. Bokdam: ''Dus mensen die in de buurt van een kazerne wonen of werken. Voor de kazernes in Almelo en Hengelo centrum zoeken we mensen die meedraaien in de kazernering; hierbij verblijf je tijdens een dienst in de avond/nacht of in het weekend aan de kazerne. In de buurt van deze kazernes wonen is dan niet noodzakelijk. Het woord vrijwilliger wil overigens niet zeggen dat het werken bij de brandweer vrijblijvend is: de inwoners rekenen op de brandweer en daarbij is de inzet van vrijwilligers cruciaal. Je volgt een vakopleiding en oefent wekelijks, hiervoor ontvang je een vergoeding. Voor Hengelo en Almelo zoeken we ook brandweerduikers.''

Dit jaar richt de campagne ook op Twentse werkgevers. "In diverse bedrijven rondom onze kazernes werken overdag mensen die onze nieuwe vrijwilligers kunnen zijn. Vaak zijn werkgevers zich hier niet van bewust. Een opgeleide brandweervrijwilliger kan zeker toegevoegde waarde hebben voor een bedrijf", aldus Karin Groenewegen, teamleider bij de brandweer. ''Zo hebben zij geen BHV-cursus meer nodig, omdat zij via de brandweer een geldig certificaat ontvangen."
Om werkgevers daarvan bewust te maken en de huidige werkgevers van vrijwilligers te bedanken, overhandigt de brandweer dit jaar aan de werkgevers van de vrijwilligers een gevelbordje met de tekst 'hier werken brandweervrijwilligers'.

Solliciteren kan tot en met maandag 18 maart via www.brandweertwente.nl/werkenbij

Meer berichten