Marcel Bijen is hoofd verkoop bij F.H. Loohuis. Hij staat bij de eerste en enige volledig energieneutrale woning in heel Twente. Foto: Paulien Wilkinson
Marcel Bijen is hoofd verkoop bij F.H. Loohuis. Hij staat bij de eerste en enige volledig energieneutrale woning in heel Twente. Foto: Paulien Wilkinson (Foto: Paulien Wilkinson)

Eerste volledig energieneutrale huis: Heel erg trots op resultaat

Twente - Hij is bijna onvindbaar: het gloednieuwe en bijzondere huis, ergens tussen De Lutte en Oldenzaal. Om de woning ligt een grote tuin met daar achter de weilanden. Geen mens die naar binnen kan kijken. En dat is best wenselijk, want de woning is volledig van glas. Het is het eerste en enige energieneutrale huis in Twente.

Voor de eigenaar van het huis was het een droom om een energieneutrale woning te laten bouwen en zo goed als mogelijk energieneutraal te leven. Hij nam een adviseur in de arm, die op zijn beurt koos voor installatiebedrijf F.H. Loohuis voor het realiseren van de duurzame wensen. Anderhalf jaar geleden startte de bouw van deze unieke woning en afgelopen december is het huis opgeleverd.

Marcel Bijen is hoofd verkoop bij F.H. Loohuis uit Saasveld, en met recht trots op de woning. ''Dit is de eerste en enige volledig energieneutrale woning in heel Twente. Natuurlijk zetten we vaker duurzame oplossingen in om een huis energiezuiniger te maken, zoals het plaatsen van warmtepompen of zonnepanelen. Maar bij deze woning komt alles bij elkaar,'' vertelt hij. En dat is al aan de buitenkant te zien. Niet alleen vanwege de dakpannen met zonnecellen die het hele dak beslaan maar ook vanwege al dat glas. Marcel: ''Een huis dat geen muren heeft maar glas, kun je alleen verwarmen met glasverwarming.'' De glasverwarming vervangt het complete verwarmingssysteem. Er is geen radiator te zien én het isoleert beter dan normale beglazing, waardoor energie bespaard wordt.
De derde duurzame toepassing die bij de woning te vinden is, is de warmtepomp. Door leidingen die diep in de grond zijn geplaatst, wordt de warmte van de aarde opgenomen en getransporteerd naar de warmtepomp. In de winter zorgt dit voor een behaaglijk warm huis en in de zomer kan hetzelfde systeem de woning koelen.

''Alle duurzame bronnen zijn bij deze woning benut. Het kan dus echt, een energieneutraal huis. We zijn enorm blij met het resultaat,'' zegt Marcel, die al 34 jaar in dienst is bij F.H. Loohuis en gepassioneerd is over duurzame oplossingen. Het resultaat mag er inderdaad zijn: de zonnepanelen op het dak wekken zo'n 45 duizend kilowatt energie op per jaar – veel meer dan wat het huis en haar bewoners aan energie verbruiken. De energie wordt daarom opgeslagen in accu's. Zelfs het buitenzwembad en de jacuzzi worden verwarmd met de opgewekte energie.

Het bijzondere onderkomen is een plaatje en het is eenvoudig voor te stellen dat dit iemands droomhuis is. De details maken het helemaal af. Zo is er een buitendouche met zonnecellen. ''Vergeet ook de domotica niet,'' zegt Marcel enthousiast. Hij legt uit: ''Zodra je de buitendeur opent, gaat de verlichting aan. En de temperatuur in de woning kun je ook bedienen via een app op de telefoon. Het komt vaak voor dat je je huis verlaat maar de verwarming nog aan hebt staan. Dat is zonde van de energie. Met een app kun je de verwarming dan lager of helemaal uit zetten.''

Zelf energie opwekken klinkt veel mensen als muziek in de oren. Maar volgens Marcel begint het met energiebesparing. ''Wees je bewust van je verbruik en kijk hoe je kunt besparen op de energiekosten. Dat zit 'm in kleine dingen, zoals gebruik maken van ventilatieroosters en niet de ramen wijd openzetten. Of zet de verwarming een graadje lager en zet deze op tijd uit," legt hij uit. "Daarna kun je nadenken over het opwekken van eigen energie."

Wie meer informatie wil over duurzame oplossingen in energiebesparing kan terecht op de website van F.H. Loohuis. Het adres daarvan is www.fhloohuis.nl. Bellen kan ook. Dat kan via telefoonnummer 074-3494301.

Meer berichten