Foto:

Jon van Eerd naar het Theaterhotel: 'Het gaat de hele tijd door, taktaktak'

Almelo - Jon van Eerd staat zaterdag 26 januari vanaf 20.00 uur met zijn gloednieuwe musical Charley in het Theaterhotel in Almelo. De musical is een stuk vol verwarring. De butler speelt een tante, er worden twee mannen op haar, of eigenlijk hem, verliefd, en dan komt de echte tante, gespeeld door Vera Mann, ook ineens opdagen. Een echte komische klucht dus.

Jon vindt zijn rol een geweldige rol om te spelen. "De butler is dwars, nukkig, maar vooral een man die geen vrouw wil zijn. En dat maakt hem gevaarlijk, zorgt voor frictie. Hij zou zomaar haar pruik af kunnen doen en zeggen: 'ik heb hier dus geen zin meer in', en dat zorgt voor een aangename wrijving én spanning." Het is overigens geen travestieshow benadrukt Jon. Elke vergelijking met zijn rol als Albin/Zaza in La Cage aux Folles kunnen we dus meteen weer loslaten.

De geschiedenis van deze musical comedy begint in 1892 toen de Britse komedie Charley's Aunt werd opgevoerd en een ongekend succes werd. Veertien jaar geleden bewerkte Van Eerd dit stuk al tot een nieuwe toneelvoorstelling. En nu heeft hij er een musical comedy van gemaakt. "Het origineel is best een tikje oubollig. Het is natuurlijk ook ruim 125 jaar geleden geschreven. Ik wilde er iets heel anders van maken, iets wat we in Nederland nog niet kennen en ook anders dan de toneelbewerking die ik eerder maakte. Het moest een hoogwaardige musicalproductie worden. En dat is, als ik zo bescheiden mag zijn, best heel goed gelukt."

De musical is een acteursmusical, gemaakt in de traditie van West End en Broadway. Dat betekent dat elke rol er toe doet. Niemand komt alleen maar een brief opbrengen. Elke acteur zingt, danst en acteert mee. "Iedereen is even waardevol en heeft een even groot aandeel in de voorstelling. Daarmee krijg je een volle musical. Het gaat de hele tijd door, taktaktak. Net als je van de ene grap bent bekomen, is er al weer een nieuwe hilarisch misverstand."
Dat iedereen een volwaardige rol heeft, vindt Jon een fijne manier van werken. Hiermee geeft hij de acteurs in de voorstelling iets om hun tanden in te zetten en het zorgt ook voor een fijne sfeer op het podium. "We maken deze voorstelling met elkaar. Dat we als groep zo hecht zijn komt echt omdat ieders aandeel belangrijk is. Dat zorgt voor een bruisende dynamiek en dat zie je terug als je in de zaal zit. Het knalt behoorlijk op sommige momenten."

Voor Jon is deze musical een droom die uitkomt. Niet alleen bewerkte hij het verhaal tot een musical, hij produceert het ook. Best spannend om zo'n grote musical in eigen stal te maken, vindt hij. Maar daardoor kon hij ook precies doen wat hij voor ogen had. "Deze voorstelling is bijvoorbeeld ook in humor een anders dan andere-voorstelling. Er moet vooral gelachen worden, dat vind ik belangrijk. Dat mensen blij zijn, vermaakt worden. Er zit dan ook een enorme vaart in het spel, zonder dat het inzakt of vervelend wordt."

Zie voor meer informatie www.theaterhotel.nl

Meer berichten