Pel Kotkamp in gesprek met een Bintang. Foto: Gerri Kotkamp 
Pel Kotkamp in gesprek met een Bintang. Foto: Gerri Kotkamp  (Foto: )

Pel Kotkamp verheugt zich op komst legendarische Bintangs

Hengelo - De Bintangs speelt op zaterdag 19 januari in Metropool in Hengelo. De band maakte vooral in de jaren zestig furore met hun oorverdovende Hoogovensound.

De band speelde in die tijd al in Hengelo en Pel Kotkamp, die in die tijd al fan en verzamelaar was, zag de groep meerdere malen in Hengelo. De eerste keer was in 1966, tijdens een Easy Beat clubavond. Deze avonden werden anderhalf jaar lang gehouden in Hotel Deters aan de Beursstraat.

"The Easy beat Club moest het Hengelose equivalent van de beroemde Liverpoolse Cavern Club worden. Dat was toen het doel van initiatiefnemers Hans Borchert en Huub Fortgens. Het eerste optreden in Deters was dan ook van de band van de heren zelf. The Cochrans, vernoemd naar Eddie Cochran. Les Copains uit Duitsland is de eerste internationale beatband die optreedt. Snoeihard voor die tijd, en de reguliere bezoekers van het hotel zijn op zijn zachtst gezegd 'not amused'. Maar de avonden lopen goed en dat is de toenmalige eigenaar wel een paar gefronste wenkbrauwen waard denk ik." Aan het woord is Pel Kotkamp die zelf nauw betrokken was bij de club en er platen draaide in de pauzes bij de optredens.
Kotkamp was werkzaam bij Muziekhuis Ter Horst aan De Telgen. ''Op zaterdag kwamen er nieuwe platen binnen. Die hield ik dan even achter om het publiek van de Easy Beat avonden te kunnen verrassen met een nieuw nummer van The Beatles of The Rolling Stones dat nog niet in de winkel verkrijgbaar was. Dat kwam dus door mij maar dat had niemand door", schatert Kotkamp.

Kotkamp is ook verantwoordelijk voor de komst van The Moans naar Hengelo. "Ik ging kijken naar de band in Rheine en zie zowaar oud-studiegnoot Herman Brood! Ik gelijk een praatje maken natuurlijk want we kennen elkaar van de H.B.S. Maar Herman maant me gelijk tot stilte. Ze hadden de zaaleigenaar in Duitsland wijs gemaakt dat ze uit Engeland kwamen, vandaar. We hebben ze gelijk gestrikt voor Hengelo, en ze werden daarna zo ongeveer onze huisband."
De Easy Beat Club is geen lang leven beschoren. Na anderhalf jaar is het bekeken en gedurende periode spelen De Bintangs twee keer in Hengelo. Pel blijft in de jaren erna wel uiterst actief als dj en is nog steeds met muziek bezig. Hij beheert onder meer het Poparchief Twente en is mede-organisator van de Hengelo 60's Revival in Metropool. En ook De Bintangs doet het dus nog steeds. Er verscheen vorig jaar nog een nieuw album van de band.
Kotkamp: "Natuurlijk ben ik erbij. Ik ga nog steeds graag naar concerten en zag De Bintangs een tijdje terug ook al in Metropool. Nog steeds goed hoor, en je komt altijd wel weer een paar mensen van vroeger tegen. Ik heb er dus wel zin in."

Ga voor kaartverkoop naar www.metropool.nl

Meer berichten