Mike Del Ferro geeft op 10 januari een Nieuwjaarsconcert in het Muziekcentrum, met musici van het Metropole Orkest.Foto: Govert Driessen
Mike Del Ferro geeft op 10 januari een Nieuwjaarsconcert in het Muziekcentrum, met musici van het Metropole Orkest.Foto: Govert Driessen (Foto: )

Gelukkig nieuwjaar met Mike Del Ferro & Claron McFaddon

Enschede - Onder de naam Opera Meets Jazz geven operazangeres Claron McFadden en jazzpianist Mike Del Ferro op 10 januari om 20.00 uur een Nieuwjaarsconcert in het Muziekcentrum in Enschede, met musici van het Metropole Orkest.

Wanneer het idee ontstond om jazz en opera te combineren? Het zal een jaar of vijftien geleden zijn geweest, maar hij kan er best een jaar naast zitten. In elk geval weet Mike Del Ferro nog wel precies waar hij zat toen hij over de combinatie begon na te denken. In de auto op de terugweg van een optreden. Hij luisterde naar Radio 4 want liefde voor klassieke muziek die er via de paplepel was ingekomen, had hem nooit verlaten. "Toen ik het Napolitaanse lied Torna A Surriento hoorde realiseerde ik me ineens dat het heel mooi in de jazz zou passen. Toen ik thuis kwam, heb ik de hele nacht achter de piano gezeten om dit lied op een jazzmanier te behandelen."

Hij dacht na over vergelijkbare arias uit Italiaanse operawereld. Binnen de kortste keren had hij zes stukken, waaronder Brindisien en Donna é Mobilé van Verdi en Recondita Armonia van Puccini. "Het was de muziek uit mijn jeugd." Zijn vader Len Del Ferro was een Amerikaanse operazanger, die nog met Maria Callas had gewerkt. In 1958 kwam hij naar Amsterdam om de hoofdrol te zingen in de opera Otello van Verdi. Hij werd verliefd op een van zijn tegenspeelsters en ging nooit meer weg uit Amsterdam. Het resultaat is Mike Del Ferro en zijn zuster. Die een jeugd vol klassieke muziek voor hun kiezen kregen. Len Del Ferro werd een vermaard zangpedagoog, die zijn neus niet optrok voor ander genres muziek.Zo gaf hij onder anderen ook les aan Rob de Nijs en Ben Cramer en zong een duet met Willy Alberti.

Maar zijn naam blijft vooral voortleven door de door hem ontwikkelde therapie om van het stotteren af te komen. Het Del Ferro Stotterinstituut bestaat nog steeds. Len Del Ferro heeft het niet meer meegemaakt dat zijn zoon als jazzpianist ging werken met muzikale thema's uit de opera. Het feit dat Mike Del Ferro dat doet geeft een unieke plek in de jazz- en in de operawereld. Het is een combinatie die niet vaak wordt gemaakt. Aanvankelijk noemde Mike Del Ferro de muziek die hij met zijn trio over de hele wereld speelde New Belcanto, oftewel opera meets jazz. Twee jaar geleden kreeg hij de kans deze muziek met het Metropole Orkest op te nemen. Toen heeft hij er ook een zangeres bij gezocht: Clarence McFaddon. "Het is de enige sopraan uit de klassieke wereld die ik ken die vreselijk goed zingt en ook kan improviseren."
De muziek van de cd Italian Opera Meets Jazz wordt bij het Nieuwjaarsconcert gevolgd. De sopraan Clarence McFaddon, pianist Mike Del Ferro, met bassist Aram Kersbergen en drummer Roy Dackus. Dat wordt aangevuld met musici uit het Metropole Orkest.

Meer berichten