Foto:

Ook houtbewerken? Iédereen is welkom bij Cursus Hout!

Hengelo - Wat begon als liefhebberij is uitgegroeid tot een serieus opleidingsbedrijf waar enorm veel belangstelling voor is. Uit de wijde omgeving komen cursisten naar Cursus Hout van instituut Filart. Beginners én professionals volgen cursussen bij het unieke Hengelose opleidingsbedrijf.

Of het nou beginnende houtbewerkers of professionele vakmensen zijn, iedereen kan bij Cursus Hout een cursus van zijn gading vinden. Met dank aan Jos Filart, de meestermeubelmaker die niets liever doet dat zijn expertise doorgeven aan anderen.

Het begon meer dan vijftien jaar geleden met avondlessen aan particulieren. "Omdat ik de kennis van het ambacht graag wil doorgeven," aldus Filart. Cursus Hout is uniek in zijn soort. Het is een opleidingsbedrijf dat met tijd en aandacht iedereen zaken leert die ze niet op school leren. De cursisten ontvangen bij deze particuliere opleiding een certificaat met een competentielijst. Maar belangrijker nog: ze leren een écht ambacht.

Wat met acht deelnemers begon, is uitgegroeid tot een opleidingsbedrijf met honderden cursisten per week. "Zó'n enorm succes had ik niet verwacht," vertelt Filart. "Mijn visie bleek te kloppen. Er is behoefte aan houtbewerkingsopleidingen, op alle niveaus. Er is enorm veel belangstelling voor het echte oude ambacht. Dames en heren van 18 tot 80 jaar, hobbyisten en professionals, iedereen is welkom. Iedereen die buiten school om wil leren houtbewerken, eigenlijk."
De cursisten komen overal vandaan. Uit Hengelo en verre omgeving natuurlijk, maar ook verder uit het land, tot Heerenveen en Den Bosch aan toe. België ook en Duitsland. De Duitsers krijgen cursus in hun eigen taal met 'Duitse' gereedschappen. Filart weet met zijn Meisterbrief alles van de specifieke Duitse werkwijze.

Waarom kiezen mensen specifiek voor een opleiding in Hengelo? Gemoedelijkheid, vakmanschap, kunnen schakelen en Twentse sympathie worden vaak genoemd. En omdat de cursussen elders niet op deze professionele manier worden aangeboden. Niet alle cursussen vinden plaats in Hengelo; de instructeurs werken ook vaak op locatie. Bij bedrijven die hun werknemers tot allround medewerkers willen opleiden, bijvoorbeeld.

De cursussen duren allemaal twaalf weken, daarna kunnen de cursisten kiezen voor een vervolgcursus. Er wordt veel verteld over de technieken, materialen, houtsoorten en constructies. Er zijn cursussen op alle niveaus. Van particulieren tot professionals; iedereen is te spreken over de professionaliteit en gemoedelijkheid van Cursus Hout. Er zij ook jaarcursussen die beginnen in januari, april en september.

Filart beschikt sinds ruim een jaar over een perfecte cursusruimte aan de Oude Molenweg 49 in Hengelo. Daar werkt hij met louter bevoegde docenten. "Ze zijn vakbekwaam, vriendelijk en leggen alles met geduld uit'', zo laat Filart weten. ''Ze hebben specialismen zoals meubel maken, timmeren, pen-gatverbindingen en kozijnen. Fineertechnieken, een stoel maken en aparte trappen maken zijn ambachten die je niet meer op school leert, maar wel hier."

Meer informatie? Bel met 074-2919606 of kijk op de website www.cursushout.nl

Meer berichten